Reportage

Osynlig värld

 

Det är strax dags för storseans i Kulturhuset Anders i Höör och lokalen fylls av folk och förväntan. Några kanske får kontakt med anhöriga på andra sidan, andra inte, men alla får en för förnuftet kittlande upplevelse. Mor och son, Ewa Olsson och André Malmros, möter sin publik med värme och humor.
 
 
– Nu är dörren låst så ni kan inte smita ut, säger Ewa, skrattar och får publiken med sig direkt. 
Visst är det lite läskigt att besöka en storseans även om det för en utomstående betraktare ser ut som vilken föreläsning som helst. Det är sen söndagseftermiddag och över 100 personer har kommit till Kulturhuset Anders i Höör. En del säkert av ren nyfikenhet, medan andra troligen verkligen önskar få kontakt med någon när och kär som så att säga har gått över på andra sidan. 
André är en kontrasternas herre, till vardags arbetar han som kakelsättare och på kvällar och helger som medium. 
– Det är jag och ett gäng medelålders kvinnor som spår folk på mässor. Det är inget man pratar om i byggboden precis, säger han och skrattar han också. 
Tonen är satt, kvällen ska gå i humorns tecken, vilket den också gör. Ewa och André, som bor i Hässleholm, påminner om att var och en är fri att ha sin egen sanning och att de inte pådyvlar någon sin egen. Ewa beskriver sitt arbete som att hon tonar in sig på en viss frekvens och berättar också att alla medium arbetar på olika sätt. 
Nu tittar hon ut över publiken och söker kontakt med en kvinna.
– Jag har en kvinna här som vill hälsa till dig, säger Ewa och efter en stunds beskrivning konstaterar damen i publiken att det troligen handlar om hennes mamma. 
Ewa går vidare i mötet och börjar småsjunga en sång om politiker.
– Jag vet inte varför jag får den sången i huvudet hela tiden, säger hon och damen i publiken svarar: 
– Min syster har precis valts in som politiker. 
– Okej, säger Ewa med ett leende. 
– Mamma hälsar, hon är med er.
Ewa och kvinnan i publiken samtalar en stund till och sedan är det Andrés tur att skapa kontakt. Han vänder sig också till en kvinna, som efter att ha fått några kännetecken säger att det är hennes man som "hälsar på". 
– Han vill att du ska gå ut mer och så skrattar han åt ett bildäck som smällde.
– Han tyckte inte att det var så roligt när det hände, säger kvinnan som ett svar på Andrés förmedlade bild.
Kvällen fortsätter, det blir fler budskap och ännu fler skratt. Som den unge mannen som fick kontakt med en äldre släkting och blev påmind om att han skulle ta det lugnt på vägarna. 
– Det är inte så kul att bli tagen av polisen för att man inte håller hastigheten, säger Ewa. 
– Nä, säger mannen hon vänder sig till. 
– Jag fick böter förra fredagen.
Någon i publiken får förklaring på varför skorna i hallen hela tiden står i oordning, en annan får  budskap om att stressa mindre och ytterligare någon annan påminns om risken med att äta sega kolor. 
– Du blir lika arg varje gång en plomb ramlar ut, säger Ewa. 
För henne och André är det inget konstigt att stå i kontakt med andevärlden. Medialiteten finns i familjen och för dem handlar det om personlig utveckling. 
– Jag har min tro på att det finns något högre, vissa tror på Gud och jag tror på något som är större. Att jobba som medium är min väg till egen utveckling, säger André. 
Ewa, som bor i Staffanstorp, har jobbat några år längre än André och hon tycker att intresset för det mediala ökar och går längre ner i åldrarna. 
–Ju mer som händer på vårt klot, desto mer söker människor och just nu är det tungt på jorden. 
Att jobba tillsammans, mor och son, är en tillgång, tycker de båda. De tillför olika saker och jobbar på olika sätt. Reaktionen de får är mestadels positiv, de som kommer till en storseans gör det av fri vilja. De är nyfikna och söker kontakt. 
– Vi vill att det ska vara roligt och så enkelt som möjligt, säger Ewa, som under kvällen också underhåller publiken med lite dans som ett budskap till en kvinna att hon ska ta fram sin kvinnlighet. 
Ibland bjuder Ewa och André på en extra överraskning och så blir det också i Kulturhuset Anders den här söndagen. Artisten Frida Appelgren finns på plats för att sjunga några låtar och hon får publiken att sjunga med i "I natt jag drömde". 
En sällsam kväll blir det och alla budskap kittlar förnuftet. Svaret på frågan hur André och Ewa har kunnat veta så många detaljer om okända människors liv måste var och en finna hos sig själv. Att inte kunna förklara allt tillhör dessutom livets krydda.