Reportage

Talande ansikte

 

– Människokroppen består mest av vatten, vi är som vandrande insjöar. Vad gör vi med insjöar när de är försurade? frågar Sara Karlsson. Publiken svarar "kalkar" med en mun. Det ju vet alla, men att vi behöver kalka oss själva är det däremot inte alla som vet. Försurningen syns dessutom i ansiktet. 
 
 
Det är knappt jag vågar lyfta blicken och titta Sara i ögonen. Usch, nu ser hon hur alla mina inre organ mår och jag är inte säker på att jag vill veta sanningen. Ordet ansiktsavläsning har jag hört någon gång och efter lite påläsning blir jag varse att det är en gammal kinesisk metod som bland andra taoistiska shamaner ska ha använt. 
Sara berättar att om något organ är i obalans syns det som veck i ansiktet och hon tittar uppmärksamt på mig. Jag skrattar till nervöst och frågar hur hon kan skilja på mina "organveck" och mina åldersrynkor?
– Smycknaden av år ser annorlunda ut, säger hon och ler.
Hon har själv ätit sig fri från diverse problem, bland annat en nära förestående diabetes, ständig trötthet och migrän, och berättar hur huden i ansiktet med tiden har förändrats. Att förbättra hälsan inifrån är en lång process som är beroende av vad vi stoppar i oss. 
Sara driver företaget pH-balans i Göteborg och Stockholm. Hon tog över efter grundaren och ingenjören Kurt Sandvik för två år sedan då han gick i pension. Både hans och hennes friskhistoria landar i ämnet pH-värde. En försurad kropp mår lika dåligt som en försurad insjö och för Kurt visade det sig i psoriasis och så småningom psoriasis artrit. Fram tills han var 40 år hade han svåra problem, då fick han tipset att han kanske hade för lågt pH-värde och mineralbrist. Han gick på ett föredrag om det och hans resa mot självläkning började. För att sprida sitt budskap och sin allt större kunskap startade han så småningom företaget pH-balans, där pH-kalken är grunden.
Anledningen till att Sara, som ursprungligen är arkeolog och antropolog, blev intresserad var att det handlar om biokemi och om att stimulera organen genom näring. På föreläsningen hos Eko-frissan i Hässleholm drar hon igenom hela matsmältningsapparaten och vad som behövs för att den ska fungera. 
– pH-värdena är grunden till all biokemisk aktivitet i kroppen. Syror och gifter som inte kommer ut tynger både kropp och sinne, säger Sara.
– Kroppen samlar syrorna längst bort från organen, alltså i lederna och det kan vara en orsak till exempel reumatism och gikt. 
För att hitta obalanser använder hon bland annat metoden ansiktsavläsning och för en icke oinvigd låter det underligt att det inre speglas i det yttre på det viset. Å andra sidan är ju ansiktet vårt ansikte utåt så att säga och samma teori om nervtrådar som strålar ut till punkter i kroppen finns bland annat i akupunktur och zonterapi. 
En del människor har lodräta "argstreck" mellan ögonen och Sara berättar att det är levern som signalerar att den vill bli uppmärksammad. 
– Levern är ett av de viktigaste organen i kroppen och den behöver bitterämnen. Det visste de förr i tiden, därför hade de anis, fänkål och kummin i bröden. 
Den så kallade strängmunnen hos kvinnor tyder på östrogenbrist som i sin tur tyder på brist på bland annat grundämnet bor. Det finns exempelvis i soja, lakritsrot, avokado, blåbär, rotselleri och humle. 
– Så öl är egentligen en kvinnodryck, säger Sara, skrattar och lägger till att bäst är alkoholfri öl. 
Fast den som dricker mycket kolsyra bör tänka sig för.
– Kolsyra är slagg för kroppen och bråkar med hjärtat. Vi släcker ju bränder med kolsyra och risken är att du släcker elden i dig själv. 
Sara återkommer till att vi är försurade genom både det vi äter och den yttre miljön. 
– Vi kalkar våra sjöar, vi ger våra djur och gräsmattor kalk, men inte oss själva. Vi beter oss som om vi står över naturen och inte tillhör den. Det finns ingen logik i det. 
Men hur var det nu med mitt eget ansikte då? Jodå, mitt inre ropar på mig. Sara berättar att hon ser tecken vid munnens sidor på att jag är känslig mot gluten och laktos och det har jag faktiskt redan börjat misstänka själv. 
– Du är vit runt ögonen och det tyder på magnesiumbrist. Grunden kan vara en inre stress, det blir oro i kroppen och du kan ha krypningar i benen. 
Mm, det senare har jag liksom en många år gammal inre stress. Och visst berättar mitt ansikte mer, men lite behåller jag för mig själv. För Sara är ansiktsavläsning inget konstigt. Liksom det syns i naturen när den mår dåligt, visar vårt ansikte när vi mår dåligt, menar hon. 
 
Tecken i ansiktet, enligt www.phbalans.se:
Lodräta "argstreck" mellan ögonen: levern. 
Torr eller sårig underläpp: allmänna tarmstörningar.
Sår eller dylikt på överläppen: magsäcksstörningar.
Mörkt under ögonen: saltöverätning.
"Strängmun" på kvinnor: östrogenbrist.
Påsar under ögonen: irriterad tjocktarm.