Reportage

Kosten påverkar allergin

 

Våren är här, så ock pollenallergin. 2009 medverkade Irene Hultqvist på En annan sida med sin teori om citronsyra och allergi. Hur har det gått med hennes kamp för att få sin övertygelse prövad?
 
 
 
Irene är säker på sin sak och ger sig inte i första taget. Ända sedan hennes egen son upptäckte att när han inte fick i sig livsmedel med citronsyra kände han heller inte av sin pollenallergi, har hon drivit och undersökt sin teori. Hon menar att den konstgjorda citronsyran som används i många drycker och matvaror är en katalysator som på något vis retar systemet och bidrar till att människor får pollenallergi.  
– Min son reglerar sin allergi genom att undvika citronsyra och jag fortsätter kampen för att belägga min teori. Jag tror att det handlar om att det finns mögelrester i citronsyran, säger Irene, som bor i Hässleholm. 
Citronsyran som används inom industrin framställs på den svarta mögelsvampen Aspergillus Niger och Irene menar alltså att det kan finnas avdödade mögelrester kvar när citronsyran är färdig att användas i livsmedel. 
Hon har kontaktat Livsmedelsverket, forskargrupper och analysföretag, men något belägg för sin teori har hon inte fått. Däremot får hon ständigt bekräftelse från människor i sin omgivning, personer som har uteslutit citronsyra och fått effekt på sin allergi. Därför driver hon envist sin fråga vidare. 
– Det jag önskar är att citronsyran som är framställd på en bas av mögelsvamp ska försvinna och eventuellt ersättas av någon annan syra. Att helt och hållet ta bort syrorna tror jag inte går eftersom de är både surhetsreglerande och antioxidationsmedel. 
Karin Stensmar, som bor i Hässleholm med sin familj, är en av dem som har testat Irenes teori. Hon har tre barn varav två är allergiska mot pollen. 
– Vi plockade bort läsk och juice och barnen märker skillnad. Nu har björken kommit och då ska det bli spännande att se. Jag tror att det ligger någonting i det Irene säger. 
Irene själv möter som sagt många som tycker att det där med citronsyra kontra pollenallergi är en intressant tanke. Den som går ut på nätet och söker på ämnet hittar också människor som undrar över samma sak som Irene. Men någon bekräftelse från sakkunniga står inte att finna. Det sammanlagda svaret, från bland annat nätdoktorer, är att det inte finns något samband mellan citronsyra och allergi. Men Irene är inte nöjd med det. 
– Jag tror att ju mer vi får i oss desto större är risken att vi utvecklar en allergi, säger hon och misstänker att till exempel billiga juicer kan vara en stor bov i dramat. 
Den misstanken kommer bland annat från att hennes son kan dricka de dyrare juicerna utan att få någon reaktion, men inte de billigare. 
– Ja, vad vet vi egentligen. För att juicerna ska bli billiga kanske de görs på gammal och till och med möglig frukt. 
Den som vill testa Irenes tanke får bli något av en detektiv och det handlar om att köpa så lite färdigmat som möjligt. Beteckningen som ska sökas och undvikas är E 330 – E 333. Varor som yoghurtblandningar, sylter, krämer, safter och liknande får plockas bort liksom godis. Istället för att köpa juice kan man pressa själv, naturell yoghurt eller fil och frysta bär blir en god blandning. Och det finns saft och läsk utan citronsyra, säger Irene. 
Karin Stensmar tror att det kan vara svårt och jobbigt för en barnfamilj att ändra mycket, kanske räcker det att plocka bort en eller två saker som hon själv gjorde för att testa. 
– Det är bra att inte göra det så dramatiskt utan ta det i sin egen takt. 
För Irene är det självklart att det vi äter påverkar vårt system. Hon har följt allergins framfart och menar att den har ökat i takt med att vi äter allt mer färdigmat, dricker juice och läsk. Hon visar en artikel som handlar om hundar där maten kopplas ihop med allergi. 
– Det är ju intressant att maten påverkar djuren, men inte oss människor, säger Irene med ett ironiskt leende. 
– Jag går ut med detta för att människor ska ha ett val. Det finns en möjlighet att prova att förändra kosten och se om allergin blir bättre. Kanske är inte den så kallade pollenallergin en påverkan av miljön utan en påverkan av osund livsmedelsindustri. 
 
 
Fakta, citronsyra:
Citronsyra är en industrikemikalie som framställs genom att mögelsvampen Aspergillus Niger får växa i socker/saltblandning med god lufttillförsel varvid den bildar så mycket citronsyra att denna sedan går att fälla ut med kalk och rena upp. 
1998 var världsproduktionen av citronsyra 880 000 ton. Den mesta syran, cirka 70 procent, används i livsmedel, drycker och godis och fungerar som en antioxidant och förhindrar härskning. Ämnet sänker också pH-värdet. 
Citronsyra används också i läkemedel och i hushållet. I det sistnämnda i olika typer av rengöringsmedel.   
Källa: Kemikalieinspektionen