Reportage

Anna har ordet

 

Anna Källdén vänder begreppen och förvirrar hjärnhalvorna. Det är bara att konstatera att efter att ha upplevt en föreläsning med henne ser jag inte världen med vanliga ord längre och vad är egentligen förtryckta blanketter? Det är ordbävning gång och bäva månde alla språkpoliser.

 

 

Den som vill vara rolig och allvarlig samma gång löper stor risk att bli orolig. Eller hur var det nu? Och den som står för sina åsikter kanske också står för sina åsikter beroende betoning. Och vem har inte känt sig förtryckt vid ifyllandet av en förtryckt blankett när det kanske i själva verket är blanketten som är förtryckt?

Pust, det gäller att hänga med i svängarna när Anna Källdén drar igång. Hon är ordläkare och har kunder så länge det varar, säger hon med ett skratt. Ord läker och leker, Anna får faktiskt kalla sig ordläkare, hon har varit anmäld till Socialstyrelsen så titeln är prövad och godkänd och vem vet, kanske också erkänd.

Hon har sysslat med ordlekar sedan hon var liten och bestämde sig tidigt för att hon ville jobba med det. 

– Jag lyssnade mycket på Hasse och Tage och blev jättearg när Tage dog. Jag hade ju bestämt mig för att han skulle bli min mentor, fast det visste inte han om, säger Anna och ler.

Det som händer i huvudet på den som lyssnar på Annas föreläsning, som den här kvällen arrangeras av Hästveda Kulturförening, är att hjärnhalvorna blir förvirrade och på något sätt byter plats. Eller i alla fall blir de ordentligt omskakade. Anna ger nya betydelser åt helt vanliga ord och hittar också på egna ord. Allt är till exempel inte mejligt, vi behöver faktiskt ringa varandra lite då och då. 

– Jag har också gjort en egen trotsbekännelse eftersom jag inte vill behöva bekänna något med mina trosor, säger Anna och lockar publiken att skratta. 

Den som känner sig skakig och mår lite dåligt kan ha en god skälvkänsla, inte då att förväxla med den självkänsla vi vanligtvis pratar om. Och förutfattade meningar är inget annat än förut fattade meningar.

– Jag tycker det är mycket roligare att ha en spånskiva än en brainstorming, deklarerar Anna som också anser att det är väldigt bra att vara olik. 

– Det betyder att jag är levande, om jag är lik är jag ju död. Det är viktigt att inte vara lik, säger hon med en symbolisk underton. 

– Det är dödfött med likriktad verksamhet, säger hon till publikens förtjusning och tittar sedan ut över alla i salen. 

– Att vara eller inte göra, är det frågan?

Anna spånar om varandet och görandet och hur mycket pengar och resurser vi lägger på vart och ett av de orden. Vi kallas för mänskliga varelser, inte görelser, och likadant är det i engelskan, human being och inte human doing. Hennes budskap är att vi ska satsa mer på varandet, men att det är viktigt med balans. 

– Do, be, do, be, det gäller att hitta din egen melodi och bestämma hur mycket do be do du ska ha i ditt liv. 

Alla ordlekar och egna påhitt bottnar egentligen i ett enda ord nämligen kommunikation. Anna menar att vi kommunicerar olika beroende på vilket sammanhang vi befinner oss i, föreningsliv, arbetsliv, näringsliv, privatliv, och hon skulle vilja att gränserna för den indelningen luckras upp just för att människors olika kunskaper och förmågor ska kunna komma till nytta. Det finns en vinst med att samverka. 

– Hur är det, går det att skriva ett protokoll i diktform eller går det att sjunga på ett styrelsemöte utan att det finns en snaps att skylla på?

Högtider är ett annat ämne Anna tycker är viktigt. Det blir så otroligt rörigt i högarna, de verkar para sig på något konstigt sätt, tycker hon, så vi behöver sätta av tid att sortera dem. 

– Då blir vi högfärdiga. Det finns hur mycket som helst att bli hög på. 

Anna var alltså redan som barn väldigt ordpåhittig och hon tycker att barn är det mest levande som finns. Hon berättar om ett besök hon gjorde på en kyrkogård tillsammans med ett litet barn som frågade vad siffrorna på gravstenen betydde. Anna svarade att de första siffrorna var när personen var född och de sista när han eller hon var död. "Jaha, och strecket emellan, är det livet då?" Anna fick sig både ett gott skratt och en riktig tankeställare. På hennes gravsten ska strecket löpa runt, bakom och överallt innan det är framme vid de sista siffrorna. 

– Och varför ska stenen var fyrkantig när jag inte har varit det en enda gång i mitt liv? säger hon och har just påmint publiken om hur viktigt det är att ta vara på livet och göra något bra av det. 

Själv har hon för avsikt att gifta sig med jättemånga människor eftersom hon vill skilja sig från mängden. 

 

Profil: 

Namn: Anna Källdén

Ålder: 47 år. 

Bor: i Nyköping. 

Familj: två snart vuxna döttrar. 

Sysselsättning: ordläkare.

Hemsida: www.naturligt-vis.com

 

 

Lite ur Annas ordlusta: 

Förhållandevis: något vi kan bli om vi lär oss något av våra tidigare förhållanden. 

Sinnesfrisk: en person som brukar alla sina sinnen istället för att ha dem full med bruk. 

Ordläkare: en person som plåstrar om och läker med ord som ibland annars både sårar och varar i onödan. 

Ordbrukare en person som brukar orden så att de sår nya frön i andra som hör eller läser. 

Spånskiva: en kreativ sammankomst där alla deltagare ges utrymme att spåna fram något. 

E-post traumatisk stress: den känsla som uppstår vid en överfylld inkorg. 

Fastighetskatt: en katt som bidrar till trivsel i ett bostadsområde.