Reportage

Den fula avunden

 
Att vi känner avund är inget som är kul att erkänna precis, men varför är det att just avundsjuka verkar vara mycket fulare än andra känslor? Jag stämmer träff med Anne och Tommy Palmgren, legitimerade psykoterapeuter, för att om möjligt söka svar frågan.   
 
 
"Jag är avundsjuk, jag är avundsjuk…". Visst är Nanne Grönvalls gamla låt befriande och rolig, det som uttalas känns inte allvarligt. Men allvarligt kan det bli om vi låter avundsjukan gro inom oss att den påverkar andra.
Det kan bli ett problem som förstör mycket, avundsjuka kan finnas dolt, förnekat och omedvetet, säger Tommy.
Vi sitter hemma i det äkta parets fantastiska trädgård och pratar över en kopp kaffe. Sedan ett antal år tillbaka driver de företaget Psykoterapi i centrum i Kristianstad, båda har lång erfarenhet av att arbeta med människor och tycker det är spännande med alla möten.
– Vi har lärt oss, och lär oss fortfarande, mycket genom att dela andra människors utveckling. Det är fantastiskt att vara med när det börjar ljusna vid horisonten, säger Tommy och Anne nickar.
Det är väldigt roligt att vara delaktig i att människor efter ett långt arbete plötsligt ser nya möjligheter, säger hon.
Jag vet att vägen utanför deras hus leder raka vägen ned till havet och det är inte utan att jag är lite avundsjuk hur de bor… Men hur är det nu egentligen, känner sig en psykoterapeut som kan mycket om känslor någonsin avundsjuk?
Nej, det gör vi aldrig, säger Anne med ett skratt och lägger sedan till:
– Jag tror inte att det finns någon som aldrig är avundsjuk.
Tommy menar att de flesta människor ändå kan hantera känslan, även om det känns jobbigt. I en relation kanske den visar sig som missunnsamhet, du bromsar din partner, syskon eller någon annan som vill göra någonting du själv skulle vilja göra, men av någon anledning inte kan
Ett sätt att lätta trycket inombords är att prata om sin avundsjuka, att faktiskt våga uttala känslan högt, men göra det ett bra sätt.
Det är okej att känna avund, men vi behöver kunna hantera det. Om någon till exempel har en kamera som du skulle vilja ha, kan du säga att du skulle vilja ha en likadan och blir det mer som en komplimang. Men om du när du reser dig råkar stöta till kameran den far i golvet ställer din avundsjuka till det, säger Tommy.
Det finns alltid någon som har mer, kan mer, ser bättre ut och om vi inte är nöjda med oss själva är det risk att vi känner avund. I grunden är det självkänslan som behöver stärkas, en bra självkänsla är en vaccination mot det mesta, menar de båda psykoterapeuterna.
– Du förändras när du blir mera nöjd med den du är och när du accepterar dina förbjudna känslor, kan du bli mindre fördömande. Det underlättar umgänget med andra.
Det är inte känslorna som är farliga, det är handlingarna som kan bli destruktiva, säger Tommy.
Anne vänder tanken och säger att avundsjuka också är ett sätt att utröna vad vi själva vill ha. Alltså att det kan finnas ett budskap till oss själva i det vi traktar efter hos någon annan, något att jobba för.
– Om du är avundsjuk det någon annan har, kan det bli en upptäckt av vad du själv skulle vilja ha. Det finns en strävan och en utveckling i det.
Fast Tommy håller inte riktigt med. Vi kan bli avundsjuka vad som helst, även det vi egentligen inte vill ha. Vi vill ofta ha, men är inte alltid beredda att betala priset.
– Den som har mycket pengar kanske också jobbar mycket, vi vill ha pengarna, men är inte beredda att jobba lika mycket.
Konsumtionssamhället är en grogrund för avundsjuka. Ju större de ekonomiska skillnaderna är, desto större är också risken att känslan tar sig fysiska yttringar. Som till exempel att ungdomar rånar andra ungdomar mobiltelefoner
Bristen respekt för varandra är ett elände i dag. Förr i tiden fanns det också människor som inte hade råd, men det fanns också en större hänsyn till varandra, säger Tommy.
Pratstunden lider mot sitt slut och frågan är om vi har hittat något svar varför avundsjuka upplevs som en ful känsla? Ja, jag tror faktiskt det, åtminstone till en del. Den bryter mot hur vi tror att vi ska vara, den underliggande känslan av att vilja förstöra för andra, att känna skadeglädje när något går fel för den vi är avundsjuka , att inte stå ut med att andra har något vi inte har, blir därför ful.
Fast som Tommy och Anne säger, vi behöver acceptera alla våra känslor, men naturligtvis bör vi ändå sträva efter att bli mer generösa och toleranta, både för vår egen och andras skull. 
 
 
Profil
Namn: Anne Palmgren.
Ålder: 65 år.
Bor: i Åhus.
Yrke: legitimerad psykoterapeut.
Namn: Tommy Palmgren.
Ålder: 62 år.
Bor: i Åhus.
Yrke: legitimerad psykoterapeut,
Fakta, avundsjuka:
Vad gäller religionen finns det flera aspekter avund. Att älska sin nästa som sig själv var ett grundläggande påbud, kärleksbudet var ett moraliskt bud som syftade till att skapa och bibehålla fred jorden. Avund betraktades som syndigt, ett brott mot Gud.
Inom filosofin betraktas avund inte som något vare sig moraliskt eller omoraliskt. Att avundas någon innebär inte någon kränkning av den andres integritet, värdighet eller autonomi. Det är egentligen mer synd om den som är avundsjuk. Om avunden däremot ger upphov till agg och förtrytelse blir denna känsla av moralisk valör.
Inom psykologin är det främst den österrikiske psykiatern och psykologen Alfred Adler som studerat fenomenet genom sitt intresse för mindervärdeskänslor. Att känna att man inte har något som andra har kan enligt honom leda till neurotiska reaktioner som består i att man söker överträffa både andra och sig själv ett område där man får möjlighet att hävda sig.