Krönikor

Det slant vi på sa investeraren

 

 
 
Men vänta nu. Om en massa människor lägger in en stor summa pengar var i ett rum, borde inte det rummet vara fullt med pengar och inte skulder?
Ja, det är lika bra att jag talar om det direkt. Jag ogillar samhällets spel med pengar, att den enskilda människan ska tvingas handla med sina egna sparslantar och oroa sig över att de inte finns kvar den dag de behöver dem. En i högsta grad också befogad oro, vad det verkar
Hur kan vi vanliga människor, som faktiskt är allra flest i ett samhälle, med att det bollas med våra pengar det här sättet? Och att vi alla ska bli pengahandlare fastän alla varken är intresserade eller ens kan? Om inte de bolag som sköter våra pengar klarar av det, hur kan det förväntas att vi medborgare ska göra det?
Nej, usch vad trött jag blir vårt pengasystem. I dag har barnbidraget blivit en familjebyggsten som inget parti vågar rubba, vi har accepterat att summan ska vara lika för alla eftersom vi kallar det för rättvisa. Den rättvisan har jag aldrig förstått, det finns familjer som alls icke behöver en extra summa varje månad, medan det finns andra som behöver den väldigt mycket. 
Om det kan kallas rättvisa, var är rättvisan i dagens pensionssystem? Där är det inte lika för alla, för vissa är det till och med väldigt olika. Några får med dagens mått mätt nästan ingenting, medan andra får så himla mycket att de kan samla hög. 
Fast skulle de ju kunna lägga in pengarna i det där första rummet jag talade om för att minska skulden som ekar där, men det vågar de väl inte eftersom de så lätt försvinner därifrån. Annars hade det varit rättvist.
Med tanke att det finns så gigantiskt stora summor i omlopp i pengasystemet kan jag inte låta bli att undra var pengarna är. Visst, placerade och utlånade och så, men det räcker inte som förklaring. I dagarna stod det i tidningarna att mer än en miljon sparare i traditionella pensionsförsäkringar får rådet att flytta sina pengar eller vänja sig vid betydligt lägre avkastning än tidigare. De bolag de sparar i har drabbats av ökade skulder omkring 100 miljarder. 
Hur gick det till? Är det ingen av alla experter som har sett vart det har barkat? Vad gör de sina jobb? Spelar det nya spelet summelsurium?
Jag förstår givetvis att denna min fundering kan sägas bygga naivitet och okunskap om det genialiska i systemet. Detvara hänt och det bjuder jag eftersom de som faktiskt utger sig för att begripa pengar inte verkar göra det heller. Så jag skäms inte ett dugg. 
I samma tidningsartikel pratas det om en dödsspiral och analysen har gjorts av en firma som pekar ut det antal bolag som sparare ska fly från med benen ryggen. Eller var det kanske med pengarna?  
Jag undrar vem som har gett företaget i uppdrag att göra denna analys och dessutom bekostat den. Någon vill uppenbarligen slå vakt om sina intressen. 
Och de utpekade bolagen , de som sägs befinna sig i denna dödsspiral? De erkänner såklart inte att de skulle vara illa ute, utan försäkrar att spararnas pengar är trygga hos dem
Själv ska jag se mig om efter ett nytt hus. Jag behöver ett större sovrum, min madrass får inte plats längre.