Reportage

Tanke om tanke

 

Är dina tankar sanna? Tror du dem? När Adina och John Malveklint kom i kontakt med The Work förändrades deras liv. Nu har de startat kursgården Sinnesfred i Skåne i syfte att ge sig och andra en chans att upptäcka vem vi är bortom våra tankar
 
 
För att en inblick i The Work lyssnar jag en cd-skiva där Byron Katie, som har skapat processen, hjälper enskilda personer att undersöka sina tankar. En av kvinnorna har skrivit ned allt hon tycker är jobbigt med sin man. Han är inte tillräckligt kärleksfull, kommunicerar inte, ger inte henne tillräckligt med uppmärksamhet. Hon har huvudet fullt med saker hon tycker att han inte gör eller är. Mot henne
The Work går ut att först skriva ned alla sina fördömande tankar om personen eller händelsen och sedan beta av dem en efter en efter ett speciellt frågemönster. Den första frågan är om tanken är sann och den får också kvinnan skivan. "Är det sant att din man inte kommunicerar?" Det blir tyst en mikrostund, sedan svarar hon med förvåning i rösten, "nej, det är det inte". En mikropaus till. "Han kommunicerar inte som jag vill". Och skrattar hon när hon hör vad hon själv säger
Kvinnan guidas genom alla dömanden hon skrivit upp om sin man och när hon ser sitt eget tankemönster skrattar hon igen och igen. Så småningom förstår hon att  det hon tänker att hennes man inte gör, är det i grunden hon själv som inte gör. Hon kommunicerar inte så att han förstår vad hon menar, hon ger inte sig själv tillräckligt med uppmärksamhet och är inte kärleksfull mot sig själv. Därför uppstår behovet att han ska göra och vara det hon saknar. 
– När Byron Katies bok "Älska livet som det är" kom ut på svenska, köpte jag den till min dåvarande pojkvän för jag tyckte att han borde läsa den, berättar Adina roat. 
– Boken låg länge på hans sängbord utan att han rörde den. Till slut började jag själv läsa och blev helt förälskad.   
Adina och John har hittat hem i The Work och genom sin kursgård Sinnesfred i Skåne delar de med sig av sina erfarenheter. Båda har gått igenom svåra saker i det förflutna och med hjälp av The Work skapar de ett nytt liv tillsammans.
– Det handlar om att bli stilla så du kan höra den stilla rösten inom dig själv. Du har själv dina svar. I meditation undersöker du stressande tankar genom frågor, berättar Adina, som miste båda sina föräldrar som barn och stängde av sina känslor med bland annat svåra fysiska konsekvenser. 
Metodens fyra grundfrågor är: är det sant, kan jag vara riktigt säker på att det är sant, hur känns det när jag tänker den tanken och vem skulle jag vara utan den tanken?
– Vid mitt allra första möte med The Work sa jag att jag aldrig skulle komma över min barndom. Då fick jag frågan, "kan du verkligen veta att det är sant?". 
Adina kunde ju inte vara säker på det och fick svara nej. 
– Och så började jag skratta. Tänk om mina tankar bara var en berättelse? Vem var jag då utan den, säger Adina, som direkt förstod möjligheten att se på sin uppväxt med andra ögon. 
– När du hittar svaren i dig själv, glömmer du dem aldrig. Det går inte att gå tillbaka till ditt gamla synsätt. 
Alla har vi tankar om andra som vi tror på och i The Work synliggörs dömandet. 
– Istället för att trycka ned dömandet, uttalar du det för att sedan ta ansvar för det, säger Adina. 
För Johns del har The Work inneburit att alla fördämningar har brustit. Han lärde sig att killar inte gråter så när livet var tufft, också han upplevde en tidig föräldraförlust, förhärdade han sig och kom att följa en svår livsväg. 
– I dag vågar jag visa mina känslor och har kontakt med dem istället för att stänga av dem. 
Adina har verkat som meditationslärare och guide i The Work sedan slutet av 2007 och deltar också i Byron Katies certifieringsprogram. Hon har länge haft en dröm om att starta en kursgård i Skåne och nu har den gått i uppfyllelse. Huset alldeles invid Osbysjön är perfekt för ändamålet, Adina och John både bor och verkar där. 
– Det är som om någon har byggt det till just oss, säger de och tittar leende på varandra.
I kursverksamheten står hon för arbetet med The Work och han för matlagningen, vegetarisk med inslag av raw food, alltså mat som inte upphettas över 42 grader. Sinnesfred drivs inte i vinstsyfte utan är mer som ett arbete för fred. Vi människor är varandras spegelbilder, menar Byron Katie och många med henne. Genom att hjälpa andra, hjälper vi oss själva. Och omvänt, när vi helar oss själva, hjälper vi andra att hela. Grunden i The Work är hur vi tänker. 
– De tankar vi matar vinner. Att skylla sina problem på någon annan är en kortvarig tillfredsställelse. Ju mer du äger dig själv, desto mer fred får du inom dig, säger Adina och John. 
 
 
Namn: John Malveklint. 
Ålder: 53 år. 
Bor: i Osby. 
Familj: Adina  och tolvårige sonen Ted. 
Sysselsättning: driver Sinnesfred i Skåne. 
Motto: "var dig själv, alla andra är upptagna". 
Hemsida: www.sinnesfred.se
 
 
Namn: Adina Malveklint. 
Ålder: 44 år. 
Bor: i Osby. 
Familj: John. 
Sysselsättning: driver Sinnesfred i Skåne. 
Motto: "allting oälskat kommer tillbaka för att bli helat". 
Hemsida: www.sinnesfred.se
 
 
The Work
Byron Katie blev djupt deprimerad när hon var i 30-årsåldern. Hon var affärskvinna, mamma och bodde i södra Kalifornien. I nästan tio år sjönk hon allt djupare ned i förföljesemani, raseri, självförakt och ständiga självmordstankar. En morgon i februari 1986 fick hon en livsförändrande insikt, hon säger att hon "vaknade upp till verkligheten". Hon upptäckte att när hon trodde på sina tankar led hon, när hon inte trodde på dem led hon inte. Hon fann en glädje inom sig som aldrig har försvunnit. Snart blev hon inbjuden i olika sammanhang för att berätta om sitt tillfrisknande och hon skapade en metod för självinsikt, The Work. 
Det är en enkel undersökningsprocess som lär dig att identifiera de tankar som orsakar dig lidande, ett sätt att förstå vad som gör dig illa och ta itu med orsaken till dina problem utifrån ett klart sinne. Tankar som på något sätt skaver möts av fyra frågor och en eller flera vändningar. "Han borde be om ursäkt, hon måste plocka upp efter sig, jag kan inte vara mig själv, de är inte som vi". Är det sant, kan du verkligen veta att det är sant? Hur reagerar du när du tror på tanken? Vem skulle du vara utan tanken? Vänd på tanken. 
Källa: Stephen Mitchell och www.longliving.se