Reportage

Viktigt att förebilda

 

Många människor känner och känner igen Anders Myhrberg för hans arbete inom svensk golf, men hur ser egentligen hans livsfilosofi ut? Nyfiken den stämmer jag träff med honom en tidig försommardag och vi hamnar rakt in i meningen med livet

 

Anders berättar att han var en stor sökare som ung och det är han fortfarande fast numera ett annat sätt. Han har blivit lugnare och har med åren sett ett mönster i sitt liv, saker och ting sker inte utan anledning utan det finns en mening bakom
Det som sker det sker. I stunden kan det vara fruktansvärt smärtsamt, men jag tror att det finns en mening med det.
– Mycket har hänt i nära tid i mitt liv som då verkade dumt, men efteråt var det inte så konstigt att det hände. Att ha det synsättet ger mig en trygghet inför framtiden. 
Anders menar att det är upp till varje människa att börja söka sin sanning och sin mening med sitt liv. För en del kanske det handlar om att vara lycklig, att hitta någon sorts harmoni som är tillräcklig. Alla är olika och har olika behov som vi definierar som vi själva vill. 
– För mig som alltid har letat efter något att leta efter är sökandet meningen med mitt liv och också att få andra att söka. 
– Om jag hittar min sanning och lever i samklang med den kan jag förebilda för andra att leva sitt liv i innerlighet, säger Anders. 
Till livet hör döden, ett ämne ingen vet så mycket om egentligen. Anders tror att vi lever vidare även om han inte har någon bild av på vilket sätt. Han har själv upplevt att han känner igen sig när han kommer till nya platser, kanske är det så att han har levt där någon gång. 
– Jag är öppen för att det finns en fortsättning, men jag vågar inte dra det så långt att vi föds i en ny mänsklig kropp. 
– Jag är inte rädd för att dö, men jag vill leva länge så jag får uppleva mina barn och förverkliga ytterligare saker. 
En gång i tiden spelade Anders ishockey och golf på hög nivå. I dag hjälper han idrottare att nå sina mål och att sätta in dem i ett större perspektiv. Den som befinner sig på landslagsnivå kommer inte undan personlig utveckling, menar han. 
– Om han eller hon inte har det bra hemma går det heller inte att vinna. Det är också nödvändigt att sätta in sitt mål i ett större perspektiv.
Ibland händer det oss saker som får oss att förändra synen på livet, men någon sådan enstaka konkret händelse har inte Anders varit med om. Däremot får stora personliga upplevelser honom att allmänt reflektera över livet. 
– Jag tycker framför allt att det är viktigt att reflektera över misstag jag har gjort och lära mig av dem, säger Anders, som undervisar och håller föreläsningar i kommunikation och förändring och just pratar om vikten av att våga göra misstag. 
– Jag är mycket förtjust i Sören Kierkegaards citat, "man förstår livet baklänges, men måste leva det framlänges".
Den trygghet han känner i övertygelsen om att det finns en mening med det som sker honom, hjälper honom också i motgångar. Han tillåter sig att deppa, men sedan arbetar han för att förstå det som händer och få kontroll över det så han kan påverka riktningen i problemet. 
– Den stora lärdomen är att jag kan kontrollera mig själv, men inte andra. 
Anders har en gud i sin livsfilosofi, att det finns en sådan råder det ingen tvekan om menar han. 
– Nej, det är bara att se dig omkring, det finns för mycket vackert för att det inte skulle finnas en gud, säger han och skrattar till. 
– Jag skulle vilja vikariera som gud en dag för att se vad livet är för ett skämtsamt spel egentligen. Jag tycker att det är intressant att ha ett metaperspektiv på livet, det borde vi ha lite oftare. 
Någon bild på sin gud har han inte, det är mer en tro på en kraft som det kan hända att han pratar med om han blir riktigt ledsen någon gång.
– Jag går gärna i kyrkan, det är ett skönt rum att vara i. Jag skulle också vilja göra en pilgrimsvandring, gången har en välgörande effekt. 
Anders tror att det finns två vägar till själen, en direkt via kroppen och en genom att vara öppen i sinnet. 
– Jag letar efter ett accepterande tillstånd, att ta det lugnt, säger Anders och berättar att boken Att leva ett liv och inte vinna ett krig har gett honom mycket. 
I sitt arbete med att hjälpa människor att förändras pratar Anders om det viktiga i att fokusera på det som styrker oss. 
–  Att leta efter det negativa ger väldigt lite i förhållande till det som styrker. 
Visst händer det att också Anders hamnar i negativa tankars klor någon gång ibland, men han har en strategi för det. 
– Jag ser dem som fåglar som inte får bygga bo i mitt huvud, bara flyga över. 
 
 
 
Profil: 
Namn: Anders Myhrberg.
Bor: i Hässleholm.
Familj: två barn. 
Yrke: egen företagare, jobbar som inspiratör och personutvecklare. 
Hemsida: www.myhrberg.se
 
 
 
Vilket är viktigast, tro eller handling?
– Handling. Om jag är sann mot mig själv och lever som jag lär är jag en förebild för andra.
 
Vad gör du för att må bra?
– Jag springer mycket, pratar med goda vänner och äter vettig mat. Och så läser jag böcker. 
 
Vad blir du arg av?
– Orättvisor, inkonsekvens, när någon säger en sak och menar en annan. 
 
Vad får dig att skratta?
– Det kan vara någon händelse med barnen. Jag tycker det är kul att tramsa med ord och så gillar jag brittisk humor. 
 
Vad är lycka för dig?
– Att göra något för någon annan, att få uppskattning för något jag har gjort. 
 
Har du något motto?
– Att förebilda, det är viktigt för trovärdigheten. 
 
Har du något boktips?
– Att leva ett liv, inte vinna ett krig av Anna Kåver och Konsten att leva innerligt av Ted Harris och Ann Lundström.