Reportage

Fann sitt svar

 

I oktober 1999 fick Britt Hellström Cassergren besked om att hennes son hade en hjärntumör. Två månader senare fick hon själv diagnosen lymfom. Samtidigt med alla provtagningar växte frågan inom Britt, varför hade hon fått sin sjukdom?
 
 
När både Britt och sonen hade fått cancerbesked började hon söka mycket kunskap hon kunde i syfte att vilja påverka sin och sonens läkning. Hon var övertygad om att sjukdomen inte bara hade flugit dem, utan att det fanns en anledning till den. Hon ville ha en bredare bild av svår sjukdom än just bara den skolmedicinska.  
Ett år gick, en tid av regelbundna kontroller för Britt och doktorn började prata om cellgifter
Hela min kropp protesterade och skrek nej. Jag fick ett recept, men bestämde mig för att avvakta några dagar med att hämta ut medicinen
Någon vecka före det återbesöket hade Britt varit en hälsomässa i Stockholm och upptäckte där boken Att må dåligt är en bra början av Bengt Stern. Boken damp ned i hennes brevlåda just under de dagarna hon avvaktade med medicinen
– Jag kunde inte ta till mig det som stod där så jag ringde Bengt. Han menade att det var terapi jag behövde, inte cellgift. 
– Jag åkte till hans kursgård Mullingstorp och fick min första insikt om sambandet mellan våra tidiga upplevelser i livet och hur dessa inverkar på hur vi upplever händelser i framtiden. 
– Han sa också att många barn inte känner sig välkomna när de kommer ut i jordelivet och jag visste att jag var ett av dem. 
Efter kursen kände sig Britt manad att söka sjukskrivning från sitt jobb som revisor. Hon hade förstått att någonting djupt inom henne påverkade hennes hälsa och det var dags att ta reda på vad det var. Läkaren skickade henne vidare till en psykiatriker som efter några tester konstaterade att Britt i grunden led av en depression. Hon ville inte äta psykofarmaka eftersom hon ville hitta orsaken till sina problem, men fick sin sjukskrivning. Hon provade olika terapier och behandlingsmetoder och utbildade sig också bland annat till kommunikolog. 
– Kommunikologin gav mig viktiga pusselbitar, men jag hade fortfarande inget svar. 
När Britt så förlorade sin syster i cancer 2008 blev det droppen, hennes sökning intensifierades och hon kom i kontakt med GNM, German New Medicin, som är grunden till det som på svenska kallas för metamedicin. (Som förra veckans En annan sida handlade om, reds anm). 
– GNM gav mig svaret! Cancerläkaren Ryke Geer Hamer fann ett samband mellan psyket och kroppen när han själv fick cancer efter en traumatisk händelse i livet.  
Enligt GNM är orsaken till lymfom självnedvärdering och Britt berättar att hon har slagit på sig själv i en stor del av sitt liv, hon frågade sin mamma om det hände någonting när hon var liten som gjorde att hon kände sig ovälkommen. Men nej, mamman menade att hon var ett älskat barn. Kiropraktorn som Britt gick till hävdade att hennes problem skapades redan i fosterlivet. 
– Så jag gick hem till min över 90-åriga mamma igen och frågade om något hände under graviditeten. Jag ville veta för att mitt system behövde det och inte för att döma. Jag sa att min känsla var att pappa inte ville ha barn. 
Mammans energi förändrades och hon slog näven i bordet. 
– Hon berättade att hon hade sagt till min pappa, "och det ska du veta, att det här barnet tänker jag behålla".
Britt var sist ut i syskonskaran och pappan ville inte ha ett barn till, fick hon veta. När hon växte upp retades dessutom syskonen med henne och sa att hon var en bortbyting. De fick dessutom henne jämt att gråta, de tyckte hon var så söt då sa de. Tolkningen hon gjorde var att hon inte var välkommen och det blev också hennes programmering. 
Britt har inte tagit några skolmedicinska preparat, men sjukdomen har ändå sakta dragit sig tillbaka i takt med att hon har lärt känna sin livsgåta. Hon är inte helt återställd, men känner sig trygg med vetskapen om att cancern ska ge med sig. 
– Det tar tid för kroppen att rensa bort alla spår och vissa finns troligen kvar för alltid. 
Hennes son har gått samma väg, han är inte heller helt fri från sin sjukdom, men mår bra och lever ett normalt liv. Ingen av dem går på kontroller längre. 
– Den största lärdomen för mig är att kroppen är helt sammankopplad med hjärnan och psyket och besitter en självläkande förmåga. 
I dag är Britt på väg att lägga ned sin revisionsverksamhet för att på heltid ägna sig åt att informera om GNM och inspirera andra att söka mer kunskap. Hon har full förståelse för att många kanske tycker att det är en svår tanke att orsaken till sjukdom kan finnas i känslolivet. 
– Ja, absolut. Vi är alla programmerade med att sjukdom kommer utifrån. Det jag  råder andra är att ställa frågor och söka kunskap från flera håll. Och känn in vad som är rätt. Vi behöver ta tillbaka kontrollen över vårt eget liv. 
 
 
 
Profil: 
Namn: Britt Hellström Cassergren. 
Ålder: 55 år. 
Familj: make, två egna barn och ett bonusbarn. 
Bor: i Stockholm. 
Gör: auktoriserad revisor (med pågående karriärbyte). 
Motto: "att med kunskap ta kontroll över mitt eget liv så att jag blir fri i livets alla hörn. Det innebär bland annat att bli medveten om vad jag väljer och varför". 
Boktips: Källan till att må bra- Det är du av Martin Fransson. Ta fram kraften inom dig med flera böcker av Susanne Pettersson. Böcker av Bernie Siegel, till exempel Kärlek, medicin och mirakel. 
Filmtips: www.thrivemovement.com. "Filmen ger en helt annan världsbild än den vi läser om i tidningarna och vi kan ställa oss frågan vad det är som är sant".
 
 
Britts tips: 
Ställ frågor.
Känn efter vad som känns rätt för dig själv. 
Sök kunskap, inte bara inom skolmedicinen utan också utanför så du lättare kan fatta bra beslut. 
Det är a och o att vi förstår att vi är unika, det som är ett trauma för mig kan vara en vardagshändelse för dig. 
Mitt budskap är att vad du än väljer för behandling, lyssna på vad din kropp säger.
Bli medveten om vad som pågår inom dig. 
Det är svårt att känna sig utan värde, men vem sätter egentligen ditt värde?
Hemsida om Den nya medicinen, GNM: www.learninggnm.com.
 
Fakta lymfom:
Lymfom är en cancerform som drabbar lymfkörtlar och lymfceller i blodet. Varje år insjuknar omkring 2 000 människor i lymfom i Sverige. Orsakerna till sjukdomen är inte kända. 
Källa: www.vardguiden. se