Reportage

Andas liv

 

Jag stämmer träff med Marie-Therese Uggla för att prata om hennes arbete som andningsterapeut och vikten av att vi andas rätt. Men samtalet vill mer och berör både en trafikolycka där hon skadades svårt och hennes möte med Bali. 
 
Taxichauffören bugade och lovade att hjälpa henne att hitta den man hon fått till sig i en vision att hon skulle söka upp. Marie-Therese befann sig Bali och de körde runt en hel dag utan resultat. Till slut hämtade chauffören upp en man som skulle hjälpa dem
– Han hoppade in i bilen, tittade mig och sa att jag hade för mycket vind i magen och behövde healing, säger Marie-Therese och skrattar
Han gav henne healing och tittade sedan i hennes hand. Deras linjer var likadana och mannen sa att nu förstod han en vision han hade haft om att han skulle möta en utländsk kvinna för ett samarbete
– Vi kopplades ihop något sätt och det blev ett kraftfullt möte. I dag arrangerar jag en tiodagarskurs Bali med rening och meditation och kursen slutar alltid med att deltagarna söker upp den här mannen för att healing. 
Men för att ta det från början växte Marie-Therese upp en gård i Värmland och naturligt runt hennes fanns magin. Hon tyckte tidigt att världen var konstig, att den var uppdelad i två olika delar. Den ena var oändlig, där allt var möjligt, den andra  var en "stol- och bord-värld" i vilken ingenting som inte går att ta existerade. Hon kände sig mer hemma i den första och gör fortfarande.
Marie-Therese har levt ett brokigt liv, bott några år utomlands och bland annat jobbat som flygvärdinna. 1987 var hon med om någonting som skulle förändra hennes liv. Hon åkte en kurs i andningsterapi och fick starka fysiska upplevelser
Det kullkastade allt, jag fick både kroppsliga och andliga upplevelser, berättar Marie-Therese, som insåg att detta ville hon jobba med. Något år sedan gick hon också en utbildning i djupterapi i Danmark där andningsterapi ingick
Andningen syresätter blodet och påverkar kropp, själ och sinne. Generellt är vi dåliga att andas, vi går inte djupet med oss själva
Marie-Therese kan följa hur människor utvecklas när de börjar träna sin andning och de allra flesta får också andliga upplevelser under en session.
– De brukar säga att de inte vet vad som hände, men att de var med om något helt fantastiskt och det förändrar dem
Att andningen fyller en viktig funktion inte bara för vår absoluta överlevnad utan också som hjälp vid en akut stressituation har Marie-Therese själv erfarit. 2002 var hon med om en bilolycka som var nära att kosta henne livet. Hon körde i 110 motorvägen och hade precis fått en ingivelse att ta av sig säkerhetsbältet. Eftersom hon följer sin intuition gjorde hon det, sekunden efter gick länkarmen bilen sönder och hon for av vägen i hög fart. 
– Om jag hade haft bältet på mig hade jag förmodligen inte klarat mig, säger Marie-Therese.
Hon kastades ut ur bilen, som voltade vidare, och upp på vallen vid sidan om vägen där hon blev liggande medvetslös. När hon vaknade kunde hon inte röra sig, men förstod någonstans inom sig att andningen skulle vara henne till nytta.
– Jag började yogaandas och när ambulanspersonalen kom konstaterade de att jag var kolugn och inte riskerade att hamna i chock. 
Marie-Therese hade brutit ryggen och under hela rehabiliteringen använde hon yogaandning. Tack vare den kom hon på benen snabbare än hon annars skulle gjort, berättar hon. 
Två år efter olyckan fick hon som ett kommando inom sig att hon skulle åka till Bali. 
– Det fanns inte i min tanke. Efter min långa sjukskrivning var min ekonomi kraschad, men två veckor senare landade jag på Bali, säger Marie-Therese och återknyter till den magi hon menar finns omkring oss i livet. 
Det är tio år sedan hon bröt ryggen, en upplevelse som fick henne att gå djupare i sig själv och också på djupet erfara hur viktig andningen är. Hon jobbar fortfarande som andningsterapeut och berättar att hon har en stenhård tro på det hon gör. Att lära sig andas rätt är att lära känna sig själv, menar hon. Om vi stryper andningen blockerar vi oss själva, vi kan inte tänka klart och våra organ går på halvfart. 
– Det finns andning för allt, det viktiga är djupandningen. Det är också viktigt att stanna upp och tänka på hur vi andas just nu. Och så är det bra att sucka. 
– Genom andningen får du en medveten kontakt med dig själv, säger Marie-Therese som själv genomgått en stor förändring tack vare andningen. 
– Den har lyft mig till helt andra dimensioner och jag har vuxit som människa på alla plan. Jag känner mig aldrig ensam eftersom jag är både jag och mig själv, säger hon med ett skratt. 
– Och jag har världens bästa jobb. Jag älskar att se människor blomma upp. 
 
 
 
Profil: 
Namn: Marie-Therese Uggla. 
Ålder: 63 år. 
Bor: i Blentarp utanför Veberöd. 
Familj: barn, barnbarn och två katter på luffen. 
Gör: driver egen firma som dybdeterapeut (djupterapeut) med andningsterapi som ett av sina verktyg. 
Motto: "vill du ha rätt eller vill du vara lycklig?"
Boktips: Andens anatomi av Caroline Myss. 
Filmtips: Eat, pray, love med Julia Roberts. 
 
 
Marie-Therese Uggla:
– Jag baserar mina erfarenheter på upplevelser på Bali. Där är det kraftigaste verktyget för att må bra tankens kraft. På andra plats kommer andningen och på tredje att dricka vatten. Först på fjärde och femte kommer föda och motion, något vi driver in absurdum i västvärlden. 
– Den största förgiftningen på jorden är människors negativa tankar, att vi inte tar ansvar för hur vi tänker. 
– Det kraftfullaste ordet är tacksamhet. 
 
 
Andningsterapi:
Andningstekniken har mångtusenåriga rötter i den indiska och kinesiska kulturen. Den bygger på en kombination av urgamla kunskaper och modern vetenskap om andningens stora betydelse för att förbättra och höja medvetandet. När vi drar in mer syre än vi behöver börjar kroppen hantera den extra energin till att lösa upp spänningar och blockeringar. 
Källa: www.visionquest.se