Reportage

Skådar i planeterna

 

Anette Dalsheim jobbar som astrolog och viker inte en tum från sin övertygelse att alla människor har en uppgift. Det finns en högre plan för vårt liv, men det är inte planeterna som styr, utan det gör vi själva, säger hon
 
Många människor läser dagligen sitt horoskop i någon tidning. För Anette handlar den sortens horoskop mer om underhållning än att det säger något om en person. Det hon gör kallas personlighetshoroskop, en bild på en persons grundplan och inre där planeterna representerar olika egenskaper. Ett sådant horoskop är inte så enkelt som att vi tillhör ett och samma stjärntecken, utan vi har influenser av alla beroende på hur planeterna stod när vi föddes. 
– Jag är tacksam för att jag kan astrologi, dels har jag haft mycket hjälp av den i mitt eget liv och dels har jag kunnat vägleda mina barn ett helt annat sätt än om jag inte hade haft den här kunskapen.
För att förklara lite vad hon menar tar hon ett exempel. Ett barn som föds just nu, vi kan säga en flicka, föds i lejonets stjärntecken. Solen är en maskulin princip och representerar vår jagidentitet, detta barn har alltså solen i lejonet i sitt personlighetshoroskop. 
– Lejonet är ett eldtecken och det här barnet vill verkligen synas och måste också få göra det. Hon vill sitta på en piedestal och älskar att vara prinsessa och få beröm. 
Om då flickan har månen i kräftan, månen är feminin och representerar våra känslor och kräftan är ett vattentecken som också handlar om känslor, blir hon väldigt känslig för kritik. 
– När hon då kommer i en situation, kanske med en kompis, där hon uppfattar att hon kritiseras går känslan rakt in i henne och ställer till rejäl oreda. Hon tappar statusen inom sig själv och borta är det starka jaget. Då krävs det en förälder som först tröstar och sedan förklarar det som hände. 
– Medan kräftmånen är helt förstörd blir reaktionen annorlunda för ett lejonbarn som till exempel har månen i oxen. Han eller hon hade bara blivit störtsur och skulle låtit bli att leka med kompisen en hel vecka. 
Anette har jobbat med västerländsk astrologi i 15 år och ser sig själv som ett redskap för andra att upptäcka sina möjligheter. För det är det astrologin går ut på, menar hon, att människor ska få en förståelse för sig själva och sin livsväg. 
– Alla människor är viktiga, det finns en högre grundplan för vårt liv och därför ska vi vara försiktiga med vårt omdöme om andra. Vi vet inte varför en människa befinner sig i en viss situation. 
Men även om astrologin pekar ut en grundplan är det inte så planeterna bestämmer hur det ska bli, menar Anette. 
– Nej, vi är inte styrda av planeterna, de representerar olika energier och visar oss på våra inre känslor och kvaliteter. Ett personlighetshoroskop kan till exempel förklara för dig varför det du strålar ut inte är lika med det du känner.
Det vi visar utåt, alltså det som andra människor uppfattar om oss, kallas i horoskopet för ascendent. Du kan alltså vara född i ett tecken som visar att du i ditt jag är lite försiktig i din framfart, men sedan kan du ha ascendenten i exempelvis lejonet som gärna vill gå först och synas. Det förklarar, menar Anette, varför en människa inte alltid känner samma styrka inom sig som andra tycker att han eller hon har. 
Det finns inte bra eller dåliga horoskop, inga bra eller dåliga liv, enligt Anette. Astrologin bygger på tanken om reinkarnation, att vi återföds och har som uppgift att lära oss av det vi är med om. Allt handlar i grunden om utveckling och utifrån sett kanske vi kan tycka att vårt eget eller någon annans liv inte är så bra, men livet kan inte värderas, menar Anette. 
– Ibland behöver vi lämna personlighetstänkandet till förmån för ett större perspektiv, då kan vi också lättare ta oss igenom svårigheter. 
Ett enkelt exempel, enkelt jämfört med svåra saker som sjukdom, separation och dödsfall, är om du inte får det jobb du har sökt. Istället för att slås ned och känna att du inte duger, kan du tänka att då var det inte det jobbet du skulle ha. 
– Sätt sedan fart och jobba med dig själv, var aktiv i ditt liv. Och tacka för möjligheten att utvecklas. 
För Anette är tacksamhet viktigt, det finns en ödmjukhet i hennes sätt att se på livet och på vad det är att vara människa. Vi har hjälpare som följer oss på vägen och även jobbiga saker kan innehålla gåvor. 
– Jag använder inte ordet kris. Vi går framåt hela tiden även om det ibland känns som om vi stannar upp. Men det tror jag inte att vi gör. 
När det känns som stiltje i livet handlar det om att stillheten ger oss möjlighet att låta tankar och känslor läkas så att vi kan släppa taget om dem, tror Anette. 
– Och använd uppbyggande ord mot dig själv, inga pekpinnar. Acceptera att du känner som du gör, värdera inte dina känslor. Lyssna på dem istället, om du går emot din inre kunskap sätter det sig så småningom i kroppen. Våga lita på det du känner. 
 
 
 
Profil: 
Namn: Anette Dalsheim. 
Ålder: 66 år, fast oviktigt, ålder är bara siffror. 
Familj: man och vuxna söner. 
Gör: jobbar med astrologi och healing. Pensionär. 
Bor: i Markaryd. 
Motto: "var positiv mot dig själv, när du är fylld blir livet det också och då sänder du ut det". 
 
 
 
Astrologi betyder läran om stjärnor, en lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop. 
Källa: www.ne.se