Reportage

Magisk natur

 

Marie Olofsson berättar med ett skratt att hon är en sådan som pratar med träden. Och med månen. Fullmånen har troligen alltid fascinerat människan och för Marie betyder den meditation i syfte att komma i kontakt med den kvinnliga kraften i sig själv
 
Marie berättar att hon redan som liten var med om övernaturliga saker och att naturen alltid har betytt oerhört mycket för henne. Hon har samlat stenar sedan barnsben och är inte rädd för att berätta att det finns troll i skogen.
Naturen för mig är villkorslös kärlek, tröst och läkning, den utsätter inte människor för respektlöshet och vill oss inget ont. Det finns mycket fantastiskt i vår natur och mycket kraft som kan hjälpa oss och visa oss vägen, säger Marie entusiastiskt
Hon bor i naturen, hon pratar med den och varje år är hon i tystnad några dagar och ingår att meditera ute i skogen. Just meditationen är viktig för Marie, inte minst viktig blev den när hon som 20-åring inte mådde bra och därför började behandlingar
Det är bland annat meditationen som har gjort att jag mår bra i dag. Om jag tänker tillbaka mina tonår var jag, som många andra, vilsen och väldigt mån om vad andra tyckte och tänkte
– Jag ville vara till lags och var väldigt rädd för att såra andra. Min svårighet var att våga vara mig själv.
Marie upptäckte att hon kunde slappna av när hon hade druckit lite alkohol, då släppte masken och hon kände sig fri. 
– Frihet är viktigt för mig och jag ville alltid ha den där känslan, inte bara när jag hade druckit. Så jag bestämde mig för att sluta dricka alkohol och arbeta för att få in  den sanna känslan av mig själv i vardagen, att integrera mitt andliga liv med mitt dagliga liv. 
Med dragningen till det övernaturliga som Marie alltid hade haft, kände hon sig inte som alla andra. I dag ser hon annorlunda på det. 
– Ja, det är okej för mig att inte vara som alla andra. Jag har haft kurser i sorgbearbetning där samtliga har sagt att de känner sig udda. Vi är alla olika och vi glömmer bort att tala om för varandra att vi är okej som vi är, säger Marie, som tror att de flesta människor känner igen sig i känslan av att inte passa in riktigt. 
Tack vare meditationen började Marie lyssna inåt och lita på det hon hörde där, det som hjärtat berättade. 
– Det som berör mitt hjärta vidareutvecklar jag, antingen för min egen skull eller för andras. Känslan är det starkaste för mig och jag litar på den, berättar Marie som till vardags jobbar på bibliotek samt driver eget företag där hon bland annat jobbar med healing. 
Så kom det sig i somras att Marie läste boken Månfågel för sina barn. Där pratades det om begreppet blå måne, hon blev nyfiken och tog reda på mer om det. 
– Blå måne är när fullmåne inträffar två gånger på samma månad och jag upptäckte att nästa gång det skedde var i augusti. Jag tänkte att det ville jag göra någonting av. 
Under sin vanliga meditation kände Marie starkt att hon ville börja arrangera fullmånemeditationer i syfte att deltagarna skulle komma i kontakt med sin kvinnliga sida. Månen symboliserar kvinnlighet och vad är väl bättre än att meditera över det vid just fullmåne, tänkte hon. Människan har förmodligen i alla tider fascinerats över den och vi gör så också idag även om vi numera vet varför den lyser och för ögat minskar och ökar i storlek varje månad.  
– Månens kraft är ren för mig, så är det med naturen. Den är ärlig, säger Marie, vars honnörsord är kärlek, tacksamhet och ödmjukhet. 
Hon menar att vi genom att vara ute i naturen och stilla oss, kan ta fram den styrka vi har inom oss. Vi är alldeles för stressade idag och tillåter oss inte att gå inåt, säger hon. 
För att skapa en stunds ro och möjlighet att tillsammans med andra förundras över både sig själva och naturen, i det här fallet fullmånen, fortsätter Marie med sina fullmånemeditationer. Hon förmedlar sin kärlek till och respekt för naturen, sin tro på att allt är en helhet och att saker kan finnas även om de inte syns. 
– Det är sorgligt när människor inte tror på att glädjen, kraften och styrkan finns inom oss utan att det är någonting som andra ska ge oss. Den läkande kraften finns inte bara i naturen utan också i oss själva.
 
 
Profil: 
Namn: Marie Olofsson. 
Bor: i Horröd utanför Sösdala. 
Gör: driver eget inom healing, polaritetsterapi, meditation, sorgbearbetning och hjälper andra inom det alternativa att utveckla sitt företag. 
 
 
Månen
Månen är i ständig rörelse och ändrar skepnad dag för dag eftersom den rör sig i en omloppsbana kring jorden. När vinkeln mellan solen och månen ändras, påverkas mängden ljus som faller på månen, vilket skapar olika månfaser. På den fjortonde dagen i sin omloppsbana befinner sig månen 180 grader från den osynliga linjen mellan solen och jorden. När den befinner sig här är den fullt upplyst av solens strålar och vi ser en fullmåne på natthimlen. 
Källa: Nordiska museet, fakta om rymden. 
 
 
Fullmåne
Många människor säger att de påverkas av fullmånen, det finns de som bland annat får svårt att sova. En av dem som berättar om det är Yoko Ono, som tidigare i år höll en fullmånevaka i Stockholm. Hon menar att vi är i symbios med månen och kopplar det till mängden av vatten i våra kroppar och det är också ett förklaring som ofta ges för månens inflytande. Men sömnforskaren Arne Lowdén menar att den kraften är alldeles för svag och påverkar inte oss på det viset. Det som påverkar mer är troligen myterna kring fullmånen, säger han. 
Källa: Sveriges radio.