Reportage

Läkande toner

 

Göran Melleryd har alltid haft musik som sitt stora intresse och efter några år som ingenjör blev det också hans yrke. Först som ljudtekniker och sedan med människors hälsa. I dag jobbar han med soundhealing
 
 
Det var Beatles och Stones, blockflöjt, trumpet och senare gitarr, elgitarr och trummor. Musik för hela slanten från barnsben. När Göran Melleryd var 15 år hittade han en bok med ett mixerbord omslaget, men tog ingen direkt notis om den. Han anade inte att just mixerbord skulle bli hans redskap i jobbet ett stort antal år senare
– Jag valde att läsa till ingenjör och jobbade som det i några år. Men när företaget skulle göra nedskärningar tog jag chansen att sluta för att utbilda mig till ljudtekniker
Göran kan i dag se tillbaka en stor skörd skivor han har varit med om att spela in, allt från jazz till hårdrocken. Fast musiken ville ta honom vidare, plötsligt kom återigen en bok i hans väg. Den här gången om ljudterapi
– Jag tyckte det verkade intressant, men boken blev liggande
När tiden var inne för en förändring upptäckte Göran att det fanns en distansutbildning i soundtherapy, ljudterapi, i USA och bestämde sig för att den. Det blev första steget mot att arbeta med musik för att hjälpa människor till en bättre hälsa. I dag använder han både ljudterapi och kinesiologi, läran om kroppens rörelser, i sitt arbete med soundhealing.   
Han tror soundhealingens framtid, den ingår i det som kallas för energimedicin och bygger att allt är energi. 
– Det är rent vetenskapligt. Hela universum är uppbyggt av energi, av vibrationer och rytmer. Vår kropp vibrerar, benen, organen allting ned till minsta cell. Allting i kroppen har sin friska resonanta frekvens. 
Målet med ljudhealing är att återupprätta den rätta resonansen i den del av kroppen som vibrerar disharmoniskt. Kroppen är så vis att den vill vara frisk, den vill hitta tillbaka till sin friska frekvens. 
– Edgar Cayce sa en gång att musiken är framtidens medicin.
Edgar Cayce, amerikan som dog 1945, var en av 1900-talets mest mediala personer, hans verksamhet är väl dokumenterad. Han menade att vibrationer påverkar kroppen och sinnet och hälsoproblem beror på att den perfekta vibrationen eller balansen har förändrats. För att bli frisk behöver vibrationerna rättas till genom healing, medicinska, kirurgiska eller fysiska justeringar, förändring av livsstil eller inställning och attityder.
Den som har svårt att tänka sig att kroppen är energi och att vi kan påverka den, kan fundera på vad som händer när vi möter en person vi känner oss på rätt våglängd med eller där personkemin inte alls stämmer. Göran pratar om resonans och disresonans och dessa båda olika möten med människor känns verkligen i kroppen. För att inte tala om när vi blir förälskade, det är inte utan anledning vi säger att ljuv musik uppstår då. Eller när vi är i konflikt med vår partner, då försvinner resonansen tills konflikten är löst. 
– De allra flesta av oss har egentligen provat på ljudhealing, det gör vi när vi sätter på en skiva antingen för att vi vill slappna av eller få energi.
Göran jobbar på olika sätt med ljuden, antingen med yttre påverkan med exempelvis stämgafflar eller med att personen får använda sin egen röst och så kallat tona. 
– Toning är förmodligen den äldsta och mest naturliga formen av ljudhealing som finns. Det handlar om att hålla ett vokalljud i en viss tonhöjd i en utandning. Det skapar vibration och resonans inuti kroppen, som tar upp de frekvenser den behöver. 
Enligt Göran kan toningen användas på flera olika sätt, till exempel för att lösa upp blockeringar och stress eller bara tillföra energi. När han jobbar med människor i grupp och de tonar tillsammans är det en mycket stark upplevelse. 
– Rösten tillhör vårt sanna jag, den är kraften som bär oss. Men många av oss har hämmats som barn, ofta genom att vi fått höra att vi inte kan sjunga eller att vi på något annat sätt hindrats att göra oss hörda. 
– Det är viktigt att få utlopp för sin röst, att våga låta. Sjung i duschen, strunta i om det inte låter exakt rätt, det spelar ingen roll. Alla har sångröst. 
 
 
Profil: 
Namn: Göran Melleryd.
Bor: i Höör.
Gör: jobbar med soundhealing (ljudhealing). 
Motto: "Tystnaden är det viktigaste ljudet, sök det ljudet inom dig. Det ljudlösa ljudet."
 
 
Soundhealing
Soundhealing omfattar många olika metoder och härstammar från flera gamla kulturer och traditioner. Det är den äldsta formen av healing och kan vara allt från att använda musik för stressreducering till att projicera vibrationer in i kroppen för frekvensskifte. 
Metoden bygger på att allt är energi och att hela universum är uppbyggd av vibrationer. Resonans är ett objekts naturliga vibration och den grundläggande målsättningen vid ljudterapi liksom vid alla energimedicin är att återupprätta den rätta resonansen i den del av kroppen eller psyket som vibrerar disharmoniskt. 
Några av metoderna som används är toning, röstanalysterapi, terapi med stämgafflar och naturliga akustiska instrument. Toning är att använda rösten för healing, förmodligen den äldsta och mest naturliga formen för soundhealing som finns. 
Sammanställning: Göran Melleryd