Krönikor

En skum värld vi gärna sover inför

 

Tro det eller ej, men nu har det gått tre veckor sedan jag påbörjade mitt sovamerprojekt och här kommer den utlovade uppföljningen

Efter bara tre nätters ökad sömn längtade jag till min oerhörda förvåning redan morgonen efter att och lägga mig kvällen. Det var som om kroppen hade ett omättligt behov av att sova och jag insåg att min sömnskuld till mig själv måste vara gigantisk

Efter ännu fler nätters längre sömn än vanligt började kroppen uppfordrande tala om för mig redan vid 22-tiden att sängen kallade. Jag hade helt enkelt blivit kvällstrött och det var faktiskt en skön känsla. Till saken hör också att jag helt plötsligt började vakna före klockan 06.30 alldeles av mig själv

Och där är jag alltså nu. Det är bara på helgen jag lägger mig senare, annars har jag faktiskt lyckats komma i säng före klockan 23 alla vardagar. Min kropp, mina celler, min hjärna har skickat tackkort och jag har tvingats att kapitulera och inse att också jag behöver sova för att må bra. Fram tills nu har jag tyckt att en lång nattsömn bara är för veklingar. 

Mitt nästa ämne som jag tänker orda om idag är däremot inget för veklingar: aqua, cetearyl alkohol, caprylic/capric triglyceride, propylene glykol, isopropyl myristate, butyrospermum parkii butter, titanium dioxide, tocopheryl acetate, dimethicone, cetyl alkohol, PEG-20 stearate, PEG-100 stearate, glyceryl stearate, cetyl acetate, stearyl acetate, oleyl acetate, alumina, silica, carbomer, sodium polyacrylate, acetylated lanolin, alkohol, citric acid, sodium hydroxide, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben. 

Lika med innehållet i Sveriges mest sålda ansiktskräm från ett känt märke som saluförs av affärer med mediciner som sin profil. Nu vet jag inte vad alla dessa ingredienser är och jag vet heller inte om de är hälsovådliga, men min poäng är att det mesta vi kletar på huden har en sådan här gigantisk innehållsförteckning. Journalisten och filmaren Katarina Johansson kom i fjol ut med boken Badskumt, som jag hämtat ovanstående innehållsförteckning från, och det är ingen munter läsning. Tänkte på den häromdagen i samband med nyheten om att hudcancer ökar och det mest hos kvinnor. Allting skylls på solen, något samband hudsmörjor och cancer har jag inte sett eller hört att någon har nämnt. 

Enligt Katarina Johansson förorenar mängden solkräm vi smetar in oss med, hav och sjöar när vi badar och vi förgiftar fiskarna. Hur kan då vi människor gå fria från denna förgiftning när vi har skräpet på huden? 

Krämreklam av allehanda slag riktar sig i stort sett enbart till kvinnor och antalet kvinnor som drabbas av hudcancer ökar alltså. Är det bara solens fel eller kan kemikalier ha något att göra med saken?

Katarina Johansson skriver att det finns över 600 solskyddsmedel på den svenska marknaden och vi köper solkräm för över 300 miljoner kronor (!) varje år. Plus alla andra krämer och lotioner vi köper och smörjer på kroppens största andningsorgan.

Men det är givetvis bara naturen och djuren som drabbas av förgiftning, människan är det stora undantaget på jordklotet som går fri från alla konsekvenser. 

Smörj skulle vi ha.