Krönikor

Magert alternativ på många sätt?

 

Vad är sanning och konsekvens? Jag såg alldeles nyss en kort film om hur bordsmargarin tillverkas. Filmen finns producentens hemsida och provkökschefen blandar ihop ingredienser som ser högst normala ut. Men hemsidan där filmen är länkad är kostdoktorn.se, alltså Andreas Eenfeldt som är specialist i allmänmedicin. Far han med osanning när han berättar att margarinproducenten undanhåller vissa ingredienser?
Inte vet jag. För att känna mig riktigt säker ser jag filmen en gång till. Margarin består av en vattendel och en fettdel, säger kökschefen. Fettdelen är rapsolja och palmolja. Sedan tar hon i lecitin för att binda ihop oljorna, lättfil för syrans skull, salt, betakarotin i form av morotsjuice för att få a- och d-vitaminer och lite pressad citronjuice för smak och konservering. 
Jodå, till stor del är det ingredienser som förmodligen kan finnas i många svenska hem, precis som provkökschefen säger. Men något lurt måste det väl vara eftersom kostdoktorn och många andra tycker att margarin inte är bra att äta, inte bara för att de menar att oljor ger för mycket omega 6. 
Jag beger mig till affären för att läsa på ingredienserna på ett margarin: vatten, solrosolja, linfröolja, rapsolja, vegetabiliskt fett (ofta palmolja, min anm), salt, kaliumklorid, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, surhetsreglerande medel, smörarom, a- och d-vitamin. 
Nu börjar det kännas en aning kemiskt, måste jag säga. Jag är ganska säker på att det surhetsreglerande medlet som används är en E-produkt, alltså en citronsyra framställd på kemisk väg, odlad på mögel. Jag tror inte att margarinproducenten pressar färsk citron i sina margariner. 
Och en annan sak. Far kostdoktorn med osanning när han berättar att man för att utvinna fettet ur oljefröerna använder extraktionsbensin? Fosforsyra för att syrabehandla fettet? Lut för att neutralisera fettet efter syrabehandlingen? Blekjord för att minska mängden färgämnen. Nickel och natriummetylat för att...? 
Jag kan inte uttala mig om nämnda ämnes eventuella farlighet att inmundiga, men visst låter det inte gott? Och visst låter det inte kul när vi vet att margariner serveras på förskolor och skolor, om nu kostdoktorn har rätt i att en margarinätare får i sig lite av allt det där kemiska, alltså? Några motuppgifter har jag inte hittat eftersom sådana inte finns på margarinproducentens hemsida. 
Det jag däremot har hittat är information om en av ingredienserna i margarin, nämligen palmolja. Enligt Greenpeace importerar Sverige över 100 000 ton palmolja varje år huvudsakligen från Malaysia, men också Indonesien. Den största delen går till mat, djurfoder, kosmetika och kraftvärmeproduktion, men siktet finns också inställt på att tillverka palmoljediesel. 
För att kunna odla oljepalmer avverkas regnskog och odlingen ger gigantiska koldioxidutsläpp. Där, så kan vi här äta margarin, torr-och burksoppor, chips, majonnäs, småkakor, choklad, glass och annat som innehåller palmolja, sminka oss och köra våra fordon på miljövänlig palmdiesel. 
Enligt Världsnaturfonden "lånar" varje svensk mer än elva kvadratmeter mark för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja. De flesta av oss vet inte om att vi leker sanning och konsekvens med livet när vi handlar i affären. Vi vet inte ens om det finns en sanning.