Krönikor

En gåva som inte kostar någonting

 

"Allt du och jag gör, det gör vi antingen för att undvika att behöva känna smärta eller för att vi önskar att känna njutning". Jag läser en gång till för att ta in vad det står och först tänker jag att , det kan väl livet inte handla om, det är alldeles för enkelt. Men när jag sedan funderar vidare undrar jag om det ändå inte kan det
Smärta har många släktingar som vi vill undvika, allt från det vi drabbas av som vi inte kan påverka, exempelvis sorg, till att skjuta upp obehagliga saker och låta bli att ta jobbiga beslut. Njutning har lika många, från den omedelbara och kortsiktiga belöningen till att göra något mera långsiktigt bra för oss och allt där emellan. 
Och vem har nu sagt att smärta och njutning är krafter som styr vårt liv? Jo, en av mina absoluta favoriter inom ämnet personlig utveckling, nämligen Anthony Robbins. 
Han berättar i sina böcker om hur han förändrade sitt liv genom att förändra sitt sätt att tänka om sig själv. Jag måste erkänna att jag är fascinerad av hans historia och av kraften i våra tankar, vi vet inte alltid bara att vi kan använda den och hur vi ska göra det. Många tror inte ens på att den finns. 
Men det gör jag. Vi föds med en otrolig förmåga att skapa med våra tankar, oavsett om det handlar om vårt eget liv, uppfinningar eller något annat. Allting börjar med en process inne i skallen eller var nu tankeförmågan sitter, det är det tydligen ingen som är riktigt säker på. 
Vem har inte känt följderna av att gå omkring och tänka negativt? Det är inte så lätt att sträcka på ryggen, hålla huvudet högt och samtidigt ha deprimerande tankar om sig själv. Klart vi påverkas av hur vi tänker om oss själva. 
Fast det är ändå inte så enkelt som att livet bara handlar om att undvika smärta eller söka njutning. Det som formar vårt öde är vad vi förbinder med de respektive känslorna och vilken betydelse vi knyter till saker och ting. Vi förblindar oss med det vi inte kan göra eller inte har, istället för att fokusera på det vi kan göra samt göra det bästa av det vi har. 
Återigen, det handlar om hur vi lär oss att tänka och använda vår tankekraft och det härliga är att tillgången till den är fri och alldeles gratis. Ingen annan kan ju bestämma hur vi ska tänka och vi behöver inte falla offer för omständigheterna om vi inte vill. Allt beror på vilken inställning vi har till situationen och vilka känslor vi förbinder till den. Tror vi att vi är offer så blir vi det och det är en bister sanning.
En mycket godare sanning är den, menar Robbins, att vi kan lära oss att påverka våra tankar, vår kropp och våra känslor så att vi kopplar samman smärta eller njutning med det vi själva väljer. 
Nedanstående citat är författaren Orison Swett Mardens, som dog 1924. Han förändrade sitt liv genom att ta ett beslut om att göra det och skrev sedan böcker om personlig utveckling: 
"Djupt inom människan vilar slumrande krafter. Krafter som skulle förvåna henne, som hon aldrig drömt om att äga. Krafter som skulle omvälva hela hennes liv om de väcktes och sattes i rörelse".