Krönikor

Attityder vi borde ha klätt av för längesen

 
Blir du provocerad av tonårstjejers korta kjolar och tycker att de borde klä sig i något bättre? Eller kan du inte låta bli att följa med blicken längs de långa, slanka benen upp till kjolen som bara med nöd och näppe döljer fortsättningen och fortsättningen på din tanke är att hon bjuder ut sig? Att det är hennes eget fel om hon utsätts för våldtäkt eller sexuella trakasserier? Hon borde ju vara medveten om riskerna. 
"Riskerna" i det här fallet är en kille eller man som har fel värderingar och en snedvriden syn på sexualitet. Han som tar tillfället i akt när han tycker att det bjuds. Honom pratar vi inte så mycket om fastän det är han som är problemet, inte tjejen.  
I samma stund som en tjej eller kvinna som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp får frågan vad hon hade på sig, antingen av enskilda människor eller i en rättegång, visar det att samhället i grund och botten inte har kommit någonstans vad gäller jämställdhet. Den frågan måste för evigt strykas ur protokollet. 
När vi, både män och kvinnor, tänker att "hon får skylla sig själv", är grundtanken att det är hon som lockar och driver mannen i fördärvet. Det är hon som bär ansvaret, han har absolut ingen egen möjlighet att stoppa sig från att utsätta henne från detta våld. Han är inofficiellt ursäktad i sin handling och än mindre fel gör han om tjejen är berusad. Då har hon verkligen inte tagit hänsyn till risken med sitt beteende. 
För oss alla innebär våren och sommaren en möjlighet att titta närmare på våra attityder i denna fråga. Det händer alltid saker under den här tiden, med värmen kommer lättkläddhet och uteliv. Ungdomar kanske dricker sig berusade för första gången och möter därmed sin första bakfylla. Men tjejer som har druckit för mycket kan som sagt drabbas än värre, nämligen att bli utsatta för killar som slipper få frågan om de inte är medvetna om risken att de våldtar någon när de har druckit. 
De begår brottet mot tjejen rent fysiskt, men brottet finns också i många människors attityder, samlade i frågorna om vad hon gjorde för att han skulle göra som han gjorde. 
Det är i våra tankar allting föds och det är också i dem en förändring behöver ske. Unga tjejer bjuder inte ut sig när de klär sig tunt, det står att läsa i vilken psykologibok som helst. De prövar sin kvinnlighet, sin dragningskraft och sina första steg till att bli en vuxen kvinna. Precis som unga killar när de likt tuppar sprätter omkring och visar upp sig. Det är, liksom i djurvärlden, ett sätt att visa att man börjar bli redo att hitta en partner.
Vi behöver ta ett kollektivt ansvar för våra värderingar och attityder så vi kan hjälpa unga att i sin tur kunna skapa bra värderingar. Och handen på hjärtat, borde inte tiden vara förbi när kvinnan görs ansvarig för synden? Hur länge till ska vi belasta oss med ett så gammalt sätt att tänka? 
Den bistra sanningen är istället att många mäns benägenhet att ta till våld, även man mot man, för att få utlopp för sin lust på makt och för sina tillkortakommanden, är ett stort och kostsamt samhällsproblem följt av mycket lidande. Och det tar jag verkligen inte på mig skulden för trots att jag heter Eva. 
 
 
Publicerad i Norra Skåne den 20 april 2010