Reportage

Tänk bättre

 

När du jämför dig med andra och förminskar dig själv är du i dina skräptankars våld. Men du behöver inte fastna där utan kan träna dig på att tänka bättre, viktigt är att börja lyssna på hur du tänker om dig själv, säger Ingela Broberg. 
 
 
En gång i tiden satt Ingela fast i sin oro och sina jobbiga tankar. I dag arbetar hon med att hjälpa människor att tänka på ett bättre sätt och hon strålar av glädje och energi. 
– Jag har själv mått dåligt och varit rädd så jag vet hur det känns. Att hela tiden vara orolig och rädd skapar en inre stress och det blir inget bra liv. 
Ingela berättar att hennes ena barn föddes med nedsatt immunförsvar, vilket gjorde att han i princip alltid var sjuk. Hennes oro var stor och hon var rädd för att sonen skulle bli allvarligt sjuk eller dö. 
– En rädd förälder skapar ett barn som är rädd. Jag önskar att jag hade fått hjälp på sjukhuset att förstå det så jag kunde påverka mina tankar. Men den hjälpen fanns inte och finns, vad jag vet, inte heller i dag.    
Ingelas son åt mycket medicin och när han var sex år tog hon ett stort beslut. 
– Han hade halsfluss och var inne på sin tredje penicillinkur i sträck som inte hjälpte. Det blev avgörande, jag bestämde mig för att söka hjälp inom naturmedicinen.
– Jag hade inget val, han åt eller drack ingenting och var helt slut, berättar Ingela, som vid den tiden arbetade inom hotellbranschen.
Hon hade dock alltid haft ett stort intresse för kost och hälsa, det väcktes än mer i och med sonens sjukdom och hon utbildade sig inom naturmedicinen. Sonen, som numera är vuxen, blev frisk så småningom och Ingela är av uppfattningen att den traditionella sjukvården och de komplementära behandingsmetoderna behöver varandra. Det ena utesluter inte det andra. 
I dag jobbar hon med coachning och personlig utveckling på Folkuniversitetet i Kristianstad och sedan 13 år tillbaka driver hon också en egen praktik med samma inriktning.
Ingela är övertygad om att våra skräptankar ligger bakom många sjukdomar. 
– Negativa och begränsande tankar tar mycket energi och påverkar kroppen. För att kunna förändra det behöver vi bygga upp vår självkänsla. 
Ett första steg till en bättre självkänsla är att börja lyssna på vår inre röst. Vad är det för saker vi säger till oss själva?
– Vi tänker 65 000 tankar varje dag och 95 procent av dem är vanetankar. 
Många människor tror inte att de kan förändras, utan konstaterar att "sån är jag". Visst är vi som vi är och det ska vara bra nog, men om vi inte mår bra i vårt liv är det någonting vi behöver förändra. 
– Allt sitter i tankarna och negativa tankar drar ned oss. Om vi inte tar ansvar för vårt liv finns det risk att vi fastnar i det negativa när det händer jobbiga saker, blir offer och börjar skylla på andra. 
Ingela har själv hämtat mycket  råd och inspiration från böcker i sin egen process, böcker är en sorts hjälp till självhjälp, menar hon. 
Hon vill inge människor hopp, alla som vill kan förändras. Vi behöver värdesätta oss själva, vilket många inte gör. 
– Genom att sluta jämföra oss med andra på ett negativt sätt kan vi bygga upp tilliten till oss själva. Då skapar vi också en bra självkänsla och en person med en bra självkänsla värdesätter sig själv. 
–Han eller hon kan göra kloka val och har lättare för att sätta gränser. 
Att så många människor har gått i väggen menar Ingela handlar till en del om att de har kört över sin egen gräns och låtit bli att lyssna på kroppen. 
– Vi behöver inte bara ändra vårt sätt att tänka om oss själva för att må bättre utan vi behöver också göra roliga saker. Vi skrattar alldeles för lite, det finns människor som aldrig skrattar. 
– Jag går på buggkurs och det prioriterar jag. Jag älskar att dansa, säger Ingela och ser väldigt glad ut. 
– Motion är viktigt, det behövs inte så mycket för att vi ska må bra. 
Anledningen till att vi så lätt dras till negativa tankar är att hjärnan har ett katastroftänkande. En person som till exempel går arbetslös kan lätt tappa tron på sig själv och tänka, "jag får aldrig ett jobb". I sitt arbete som coach hjälper Ingela personen att vända på det så att han eller hon istället planterar tanken att "det är klart att jag får ett jobb".
Själv har hon bestämt sig för att inte oroa sig för saker i onödan eftersom hon vet att det tar hennes energi. Hon vet också att det finns dagar när det är svårt att stå emot de negativa tankarna. 
– Det är klart att jag också dippar ibland eller råkar ut för saker som är jobbiga, men då frågar jag mig själv vad jag ska lära mig av det. Jag låter inte det sänka mig.