Reportage

Kroppen minns

 

Det känns i hela kroppen mig när ett jetflygplan vrålar över himlen. Jag stelnar till och tycker det är extremt obehagligt. I dag vet jag att den känslan kommer av en upplevelse i barndomen. Yvonne Roobol berättar att allt vi har varit med om finns lagrat i kroppen
 
 
Vi står ute i Yvonne Roobols trädgård, njuter av sensommarvärmen och har just avslutat vårt samtal om att alla våra minnen finns lagrade i kroppen. hörs ett ljud som får mig att ofrivilligt göra en antydning till att huka mig. Trots att jag vet vad det handlar om och är väl medveten om att inget farligt kan hända reagerar kroppen ljudet
Kroppen minns när jag som riktigt liten slogs till marken av tryckvågen från ett flygplan som höll att störta, men jag har inget medvetet minne av det. Vi skrattar till lite där ute i trädgården, min reaktion blir som en bekräftelse det vi just har pratat om. Yvonne plockar fram ett av sina egna minnen
– Jag var omkring sex år och vi var på väg till Holland i bil. Framför oss låg två långtradare och bakom oss en. Den första långtradaren svängde helt plötsligt, vilket gjorde att lastbilen framför oss måste tvärnita. 
– Pappa körde ut och försökte undvika krock. Jag vände mig om och tittade på chauffören i långtradaren bakom oss, som låg jättenära, och han körde medvetet av vägen. Efteråt sa han att han hade sett mig och inte kunde döda flickan. 
– Det är 50 år sedan detta hände, men fortfarande känner jag obehag när jag kör eller åker bil och har en långtradare bakom mig. Det sitter i ryggraden. Kroppen reagerar likadant som när olyckan hände. 
I sitt jobb möter Yvonne människor som har rädslor och spänningar av olika slag. Ursprunget är både sådant de minns och sådant de inte minns, gemensamt är att minnen kan begränsa en person så det påverkar livet negativt. 
– Men du kan alltid komma vidare, du måste bara vilja det. Makten att förändras finns inom dig. 
Det behöver inte vara stora händelser i barndomen som gör att vi känner oss vingklippta i vuxenlivet. Yvonne berättar om en upplevelse hon hade när hon gick i första klass. 
– En försteklassare älskar sin fröken och när hon berättade att hon på måndagen skulle titta på våra naglar och ta reda på vem som bet på dem, gjorde jag dem jättefina. 
När det var dags visade Yvonne, som aldrig hade bitit på naglarna, stolt upp sina händer.
– Hon påstod att jag hade bitit på naglarna och jag svarade att jag inte hade det. Jo, det ser jag att du har sa hon. Hon litade inte på mig och det skapade en rädsla hos mig att inte bli trodd. Den har suttit djupt i mig. 
Det är många små, små upplevelser som tillsammans gör oss till den vi blir. När vi är små planteras saker i oss och sedan vaknar vi när vi är vuxna och undrar över vem vi egentligen är bakom allt det där som andra har sagt om oss. 40 och 50 år är stora milstolpar i livet, menar Yvonne. 
– Som vuxna kan vi välja om vi vill utvecklas eller känna oss som offer för omständigheterna, säger hon och tar upp ämnet sjukdomsvinst. 
Krämpor, begränsningar vi skapar med våra tankar och andra saker som vi tycker hindrar oss från att leva livet fullt ut har en konsekvens och det är den vinst vi får av de olika begränsningarna. Även om priset exempelvis är smärta kan vinsten vara att vi blir mera omhändertagna eller kanske slipper ta ansvar. För att få behålla vinsten kan vi på ett omedvetet plan hindra oss själva från att bli bättre eller friska. 
– Vi är värda att utvecklas och vi har en enorm kraft inom oss. Att våga testa gränser innebär frihet. Du kan alltid göra en förändring om du vill. 
– Många människor känner sig förstenade inombords och behöver röra sig fysiskt för att få igång energierna. Om kroppen inte är i rörelse stannar livet. 
Yvonne är sekreteraren som följde med en kompis på en massagekurs, trots att hon tyckte det var löjligt. Men det gick snabbt över. 
– Det var det mest häftiga jag har gjort. När jag väl hade lärt mig massera ville jag vet mer om insidan så jag fortsatte att utbilda mig. I dag har jag redskap för att hjälpa människor hitta obalanser och jobbar bland annat med bilder, symboler och samtal. 
– Vi har en enorm skatt vi kan använda oss av för att bli medvetna, bland annat drömmar, bilder, färger och dofter.
– Vi ska inte ta bort det vi har varit med om, det är ju våra upplevelser, men vi ska gå igenom dem för att sedan kunna segla iväg, säger Yvonne, som efter att ha valt utvecklingens väg själv känner sig som ett exempel på det hon pratar om. 
– Det är en stor skillnad på hur jag mår i dag jämfört med tidigare. Jag har en inre trygghet och styrka och vågar ta plats. Jag duger och jag kan. Ibland ramlar jag ned, men inte så djupt. 
Yvonne berättar att allt hon själv har varit med om har fört henne framåt och gjort att hon i dag kan jobba med att hjälpa andra. 
– Inom alla människor finns det massor av kärlek, ju mer vi använder den desto större blir den. Och vi ska vara rädda om alla tankar och känslor, de har betydelse för oss. 
 
 
Profil
Namn: Yvonne Roobol. 
Bor: i Svenstorp utanför Västra Torup. 
Familj: man och utflugna barn. 
Gör: driver eget inom samtals- och symbolterapi. 
Motto: "se det goda i alla människor". 
 
 
Symbolterapi: 
Symbolterapi innebär att komplettera det terapeutiska samtalet med symboliska uttryckssätt så som bild, berättelser, måleri, poesi, musik och visualisering. Det omedvetna har en vishet och en kunskap som oftast är mer överlägsen medvetandets. Genom drömmar och bilder guidas den terapeutiska processen med en fokusering på klientens viktigaste behov. Symbolen är dessutom levande och kreativ, kan omvandla psyket, flytta energi och ändra upplevelser, även om intellektet inte förstår. 
Källa: www.symbolon.se