Reportage

Ett annorlunda liv

 

Birgitta Olsson berättar sin historia och den är osannolik att jag frågar henne om jag får skratta. Det får jag. Den innehåller ett möte med en läkare, försök av en präst att genomföra andeutdrivning och skapandet av en egen gud. Och lilla barnängeln Sigrid, förstås
 
 
Birgitta är en starkt lysande person, säker sina upplevelser och sin övertygelse om att vi har guider andra sidan som vägleder oss. Hennes medialitet öppnade sig med full kraft först i vuxen ålder, men hon har känt av den alltid utan att förstå vad det var
– När jag var 25 år hörde jag för första gången en guide som pratade med mig, jag hörde rösten, men såg inte någon, berättar Birgitta
Hon hade ingen aning om vad medialitet var, Birgitta jobbade i reklambranschen och rörde sig inte kretsar där man pratade om andra sidan och liknande. 
Så här i efterhand kan hon se att hennes guider försökte nå henne flera gånger, men att hon värjde sig. Det gick några år, i början av 90-talet kom Birgitta i kontakt med pendling och astrologi och hennes medialitet öppnades upp utan att hon förstod det. 
– Jag började höra röster, dygnet runt hörde jag samtal och jag trodde att jag hade blivit sjuk. 
När Birgitta inte stod ut längre åkte hon till psykakuten. Hon hade en puls som var alldeles för hög. 
– Jag träffade en kvinnlig psykiatriker, berättade om rösterna och sa att jag trodde att jag hade blivit schizofren. 
Det gjorde inte läkaren, som i sin tur berättade att hon hade varit med sin pappa på en seans. Han trodde på andevärlden, men själv visste hon inte vad hon skulle tro. Birgitta skrattar när hon berättar om det troligen ovanliga samtalet. Hon är också tacksam över läkarens öppenhet. 
Birgitta visste inte vad en seans var, men blev nyfiken och bestämde sig för att gå på en .Det hjälpte dock inte. Rösterna var kvar och hon vände sig åt ett helt annat håll för att få slut på dem. 
– Jag träffade en kristen tjej och hon kände till en präst som kunde hjälpa mig. 
Birgitta, som räknade sig som ateist, träffade prästen och ytterligare en person som skulle vara med. 
– De placerade mig i en fåtölj, välsignade mig och började driva ut de onda andarna. Det var rena exorcismen,
– Jag visste att jag inte var besatt, men gick med på vad som helst bara jag fick tyst i huvudet, säger Birgitta med ett roat ansiktsuttryck.  
– Så hör jag mig själv säga "i Jesu namn" och prästen konstaterade att jag hade fått gåvan att prata med Den helige anden. Han menade att nu måste jag umgås med kristna. 
Birgitta gick i terapi hos en läkare och hon berättade för honom vad prästen hade sagt. Han, som var kristen, slog ihop händerna och tyckte att hennes upplevelse var fantastisk. Då bestämde sig Birgitta för att avsluta terapin.
– Jag undrade vem som hade mest problem, prästen och läkaren eller jag. Jag kände mig ju precis lika skärpt som alltid så jag friskförklarade mig själv.
Hon tänkte också att om hon nu skulle vara kristen, ville hon ha en egen gud. Hon skapade en sådan, döpte honom till Kalle och bad att han skulle älska henne precis som hon var. Och Birgittas ögon lyser när hon berättar. 
– Jag snackade med Kalle i tio år och hjälpte väninnor. Sedan deltog jag i fler seanser och gick också en medial utbildning. 
I dag störs inte Birgitta av rösterna, tvärtom. Hon har ett antal guider från andra sidan och menar att vi alla har guider som hjälper och vägleder oss. De säger inte åt oss vad vi ska göra, men ger oss tecken i vardagen och pratar genom vår intuition. 
– Lyssna inåt, du kan inte få en tryggare vägledning än din egen, inre röst, säger Birgitta, som själv är mycket ödmjuk inför det hon är med om. 
Numera har hon i stort sett helt släppt taget om reklambranschen för att jobba med att hjälpa andra människor genom sin medialitet. Och så skriver hon böcker och målar tavlor. Hon tvekar inte en sekund inför sina guider och sin kommunikation med dem. För sju år sedan hände något som gav Birgitta ytterligare en dimension i sitt liv och arbete. 
– Jag gjorde en andlig resa och då kom Sigrid till mig. Hon gick direkt in i mitt hjärta och har sedan dess stannat kvar. 
Birgitta berättar att Sigrid är en liten barnängel som hjälper henne att hjälpa barn att utvecklas. Sigrid har också en egen hemsida där föräldrar till barn under 16 år kan ställa en fråga kostnadsfritt i syfte att hjälpa sitt barn. Den verksamheten driver Birgitta på sin fritid och därför är det bara en fråga per familj som gäller, annars skulle hon inte ha hunnit med att svara. 
Hon pratar om Sigrid som om hon var nu levande och för Birgitta är hon självklart det, även om andra inte kan se henne. 
– Sigrid är en länk mellan barn och föräldrar och hon har hjälpt många oroliga föräldrar, speciellt ensamstående mammor. 
Jag säger tack för mig och lämnar Birgitta, djupt förundrad över mötet. Och djupt förundrad över livet och allt vi inte vet om det. 
 
 
Profil
Namn: Birgitta Olsson. 
Bor: i Helsingborg. 
Gör: jobbar som medium med guidekontakt. 
Motto: "allt går, bara du vill och tror dig själv".