Krönikor

Stolpe ut för både det ena och andra

 

Vilka är alla dessa kunder och krogbesökare som kräver att det spelas hög musik medan de handlar och äter? För det är det svar jag har fått när jag har frågat. "Folk vill ha det ".

Häromdagen åhörde jag i en av Hässleholms affärer följande samtal mellan en kund och en expedit: 

– Du skulle inte vilja sänka volymen lite grand?

– Nej, varför det?

– För att jag tycker det är jobbigt med så hög musik. 

– Fast jag lyssnar ju på det. Och jag tycker inte om otrevliga människor, sa expediten och knycken på nacken hördes i hela affären. 

Kunden insåg att här är det inte en chans att kunden alltid har rätt och lämnade stället. Jag måste erkänna att jag inte kände något sug efter att handla utan gick jag också. 

Det är inte så att jag ogillar musik på något sätt. Tvärtom. Det är bara det att om jag går ut och handlar eller tänker mig en trevlig kväll på krogen med mat och prat, vill jag kunna ha det utan att behöva ta till krafttag för att min röst ska höras. 

Bristen på tystnad i samhället i dag är uppenbar och än vet vi inte vad den gör med vår hälsa. Fast hålla tyst i alla väder vill jag verkligen inte. Jag vet att det skrevs och pratades en hel del i förra veckan om Svea hovrätts dom angående mannen som misstänkte att flickvännen varit otrogen och därför undersökte hennes underliv, men jag kan bara inte låta bli att kommentera det. 

Bortsett från motiveringen till den strafflindring Svea hovrätt gav honom, att hans tvångsundersökning inte handlade om sexuell lust och som egentligen är det centrala i sammanhanget, funderar jag över vad han trodde att han skulle hitta därinne. Vilka bevis efterlämnar en misstänkt otrohet?

I tingsrätten dömdes han för bland annat våldtäkt av normalgraden. Vilket konstigt juridiskt begrepp. Vad är en normal våldtäkt? I höstas dömdes en man i Värnamo  för just våldtäkt av normalgraden. Kvinnan han begick brottet mot fick livshotande skador och åklagaren menade att mannens klackring hade skadat henne. Fast tingsrätten hävdade att det inte kunde bevisas att han verkligen hade haft ringen på sig under övergreppet. Det kunde inte heller bevisas att han förstod eller insåg att det han gjorde kunde ge livshotande skador. Med eller utan ring, varför förväntas dessa män inte ha hjärnor med tankefunktion? Deras okunskap om kvinnokroppen verkar inte ha fått så många att höja på ögonbrynen, om ens någon.  Istället belönas de med strafflindring. 

Och en annan sak när jag ändå rör mig i de nedre kvinnliga regionerna. Den moderna människan vet att mödomshinnan inte finns. Istället handlar det om slemhinneveck som alls icke är någon sorts heltäckande hinna över infarten. Hoppas att den myten omgående är ett minne blott så att kvinnor världen över kan åtnjuta den naturligaste av alla rättigheter, rätten att äga sin egen kropp.

Nu till en helt annan sak. För ett tag sedan bestämde jag mig för att läsa boken om Zlatan. När "alla andra" gör något kan jag bli lite motsträvig, men nu har jag gett mig och har kommit en bit på väg. Kul kille det där, han skulle lätt kunna föreläsa om kraften i att tro på sig själv. 

Så visst tycker jag som många andra att det är en intressant bok. Bara den inte hade handlat så himla mycket om fotboll.