Krönikor

Ett misslyckande är bara en lyckad miss

 

Miss Lyckad, tänk att vinna den tävlingen. Ja, ja, jag vet att det inte går att tävla i vem som är mest lyckad för hur mäter vi det? Är det den som har mest pengar, häftigast jobb, flest barn eller den som är fattig, barnlös och lycklig ändå? 

Jag har fram till när detta skrivs aldrig tänkt på att det förskräckliga ordet misslyckad kan delas upp och bli ett ord med en helt annan innebörd. Undrar om det finns en tanke bakom det, en tanke dold för oss som en gåta att lösa? 

Om vi låtsas det för en stund och resonerar kring denna eventuella gåta kan vi tänka oss att budskapet är att vi ska lära något varje gång vi inte lyckas, för att till slut uppnå det vi önskar och drömmer om. Med andra ord, inte ge upp.  

Det för mig osökt in på Thomas Alva Edison, ni vet han med glödlampan och en väldig massa andra uppfinningar. När folk kritiserade honom för hans många misslyckanden att uppfinna just glödlampan, lär han ha sagt att alla de försök han gjorde banade väg för honom att lyckas. Han ansåg aldrig att han misslyckades, han hade överhuvud taget inte det synsättet. 

Nyfiken på Edison tog jag mig in på hemsidan www.thomasedison.com och fann en intressant berättelse om en uppfinningens man. En citatälskare som jag är fick jag dessutom en högtidsstund. Edison ska bland annat ha sagt, fritt översatt av mig, att de flesta människor ser inte sina möjligheter eftersom dessa är klädda i overall och liknar arbete. 

I ett annat citat, också av mig översatt, säger han att om vi alla gjorde det vi är kapabla att göra, skulle vi bokstavligen slå oss själva med häpnad.  

Edison föddes 1847 och hade troligen fått diagnosen ADHD om han hade varit barn i dag. Han började i skolan när han var sju, men efter tre månader tappade läraren tålamodet med hans frågor och självcentrerade uppförande. Edisons huvud var större än barns i hans ålder och läraren gjorde ingen hemlighet av att han trodde att denne hyperaktive pojke hade fel på hjärnan. Det blev så stora problem i skolan att Edisons mamma beslöt att undervisa honom hemma. Hon trodde på honom och hans kapacitet och fick honom att tro på sig själv, vilket han som vuxen högaktade henne för. Han säger att om föräldrar entusiasmerar sina barn ger de dem ett arv med ovärderligt värde. 

Om vi tar oss tillbaka till ordet misslyckad och dess dolda budskap skulle vi kunna säga att sett i ljuset av Edisons liv är saker och ting inte alltid är som vi tror att de är. Tänk om hans lärare hade fått råda och inpränta i honom att han hade fel på hjärnan när hans rastlöshet i själva verket var en ofattbar vetgirighet, vilket hans föräldrar förstod. De visade honom till en plats där han kunde inhämta mesta möjliga kunskap, nämligen biblioteket. 

Visst har jag en gång läst om Edison i skolan, men jag hade ingen aning om allt det jag nu har läst. Edison blev 84 år. Strax innan han dog vaknade han upp ur sin koma, tittade på sin vakande hustru och viskade: Det är mycket vackert "over there". 

Ett vittnesmål från en man som aldrig misslyckades, som hade en duva som symbol och som var stolt över att han aldrig hade uppfunnit något vapen. 

 

PUBLICERAD I NORRA SKÅNE DEN 18 NOVEMBER 2009