Krönikor

Att ställa sig utanför är en lärorik upplevelse

 
Tänk om jag skulle flytta till Hässleholm. Jag har barn som ska börja skolan och skulle vilja veta lite mer om hur kommunen satsar på skolmaten och om politikerna arbetar aktivt mot mobbning. Alltså inte bara med lagstadgade likabehandlingsprogram utan verkligen visar att de vill ha en kommun där varje skola är en mobbningsfri zon. På riktigt. 
Jag letar på kommunens hemsida, men hittar inte den information jag söker. Kanske för att den inte finns, kanske för att den är dold i annan information och att jag därför inte ser den. Vad betyder till exempel visionen att "alla barn och ungdomar är trygga och når kunskapsmålen i Hässleholms skolor"? Vilka ingredienser ingår där? Trygghet är ett stort begrepp som politiker gärna använder, men vad betyder det i praktiken? 
Nu är jag ju en engagerad förälder så jag har läst Folkhälsoinstitutets enkätundersökning 2009 om sexors och niors psykiska hälsa. Eleverna svarade bland annat på frågan om de var utsatta för mobbning och kränkningar. Siffran noll var lite och siffran tio, mycket. För Hässleholms skolors del hamnade siffran på 7.95. Det är nästan alarmerande högt i mina ögon och jag letar febrilt på kommunens hemsida för att se vilka åtgärder som har satts in. Men hittar bara de vanliga politiska formuleringarna under huvudrubriken, "Andelen elever som upplever sig vara utsatta för mobbning i någon form skall minska i förhållande till 2009 års utvärdering". Och?
Vad gäller skolmaten hittar jag matsedeln, men det står ingenting om kvaliteten. Är råvarorna närproducerade? Var tillagas maten? Är det mycket halvfabrikat? Får barnen dricka fet mjölk eller den vattniga lättmjölken med kemiska vitamintillsatser? 
Jag vill inte att barn ska äta färdigkryddad kyckling från Brasilien eller Thailand eftersom jag inte tror på att mat ska flygas över halva jordklotet. Och vilket sorts smör får de på mackan? Är det äkta vara eller den där kemiska smörjan margarin som innehåller en mängd tillsatser jag absolut inte tycker att något barn ska äta? 
Finns det kryddor med E621 och har i så fall politikerna vetskap om att vissa barn faktiskt inte tål att äta det? Att de kan må dåligt hela eftermiddagen när de har kryddat sin mat innehållande denna smakförstärkare?
Jag letar i barn- och utbildningsnämndens verksamhetsplan, men finner inte ett enda ord om skolmaten och dess betydelse för barnens ork att gå färdigt skoldagen. Antingen letar jag dåligt, eller finns informationen någon annanstans eller finns den inte alls. 
Det i sin tur kan betyda att den inte bedöms som viktig eller att det satsas så litet på skolmaten att politikerna faktiskt inte vill skylta med det. Jag vet inte vilket det är eftersom jag inte känner till kommunen. 
Ja, så kan det gå till att sätta sig in i rollen som förälder som ska byta bostadsort och letar efter information om den nya kommunen. För det är ju inte så att denna text handlar om mig, jag bor ju redan i Hässleholm, men då och då roar jag mig med liknande egna små undersökningar. Att se hur saker ter sig för en nybörjare, hur tydlig en bruksanvisning är för en tekniskt okunnig eller vad en kommun berättar om sig själv. Fast just den här gången blev jag inte så road, mer oroad, faktiskt. 
 
Publicerad i Norra Skåne den 10 november 2010