Krönikor

Ska du bli ett vrålåk eller en rostig skorv?

 

Jag undrar hur stor chansen är att en tonårskille, och tjej också för den delen, läser en krönika som en tant som jag skriver. Förmodligen ingen chans alls, men jag är beredd att ta risken. Rubriken skulle kunna vara "Öppet brev till unga som äter". 
Upprinnelsen till detta jag nu tänker skriva om är ett besök på ett stort varuhus alldeles vid lunchtid någon gång för länge sedan och som jag inte har kunnat släppa. Jag förvånades över alla dessa tonårskillar som var och handlade. Det var inte en eller två utan stora gäng. Jag undrade över detta tills jag tittade efter vad de hade i sina händer. Energidryck, läsk, vita frallor och choklad. Då ramlade polletten ned. Intill detta stora varuhus finns en gymnasieskola och kanske också, vad det verkar, gott om skippad lunchmat. Det är som jag tror förstås, jag har inte gjort någon empirisk undersökning av detta fenomen, men jag har sett samma sak många gånger och det är faktiskt mest killar som kommer kånkandes i affären på denna fullständigt näringsbefriade "mat". 
Häromdagen var det dags igen och jag kände mig faktiskt ganska sorgsen över att se dem. Eller er, skulle jag väl säga eftersom jag tänkte mig detta som ett öppet brev. 
Så killar, kör ni EU-moppe eller något annat fordon som behöver bränsle? Vad tankar ni då med? Vatten och socker? 
Nä, skulle inte tro det eftersom ni har lärt er att fordon kräver en viss sorts bränsle för att fungera. En gång i tiden har ni också lärt er vad proteiner, kolhydrater och fett betyder för kroppen, att de är byggstenar och ett nödvändigt bränsle som krävs för att ni ska fungera. Men det struntar ni däremot i. Skillnaden på ett motorfordon och människokroppen är att konsekvenserna syns olika snabbt. En människa kan äta fel i många år innan sjukdomarna och övervikten kommer krypande, medan en bil eller moppe protesterar direkt. 
Det är synd och skam att ni inte är mera rädda om er och att ni inte har insett fördelarna med riktig mat. Och nu menar jag inte mikrobombade pizzor och liknande utan konventionellt lagad mat. Mat som håller er mätta längre, som gör att hjärnan fungerar bättre och som lägger grunden till en bra hälsa. 
Ja, jag vet att det låter mossigt i era öron och att det är lite häftigt att ha friheten att gå och handla vad ni vill, men det ni gör mot er själva är att ni går in i affären och skaffar en snabb fix. Usch, säger någon, hör jag. Du kan ju inte jämföra knark med socker. Nej, inte fullt ut eftersom nog ingen sockerberoende skulle råna någon för att få pengar till en energidryck. Men det är ändå så att den som äter mycket socker, behöver mer socker och blir ett lätt offer för sitt begär. En sockerkick går snabbt över och piggheten byts ut mot trötthet. Då kräver kroppen en ny kick och så håller det på. Ett som är säkert är att det tär på kroppen när blodsockret dalar upp och ned på det viset och att det på sikt är skadligt. 
Den som tror att det vi sätter i oss går kroppen obemärkt förbi väljer ett synsätt på föda som verkar bekvämt i början, men som straffar sig i längden. En ung, växande person som tankar sig själv med socker riskerar att lägga grunden till ett motorhaveri senare i livet. 
Det är nu du bestämmer om du ska bli ett vrålåk när du blir vuxen eller en skorv som hela tiden behöver repareras och som vägrar att starta så fort det är minsta fuktigt i luften.